Distopyanın 15 kült yapıtından okunması gereken 15 alıntı
Distopyanın kült kitaplarından biri olan Fahrenheit 451'in adının, kitap kâğıtlarının yanarak tutuştuğu sıcaklık derecesinden yola çıkılarak verildiğini biliyor muydunuz? Ya da Anthony Burgess'in Otomatik Portakal'ı kanser olduğunu öğrendiğinde karısının geçimini sağlaması için yazdığını? Distopik romanlara olan ilgi her geçen gün artıyor. Okuyucusunu korku dolu kurgulara götüren, 15 kült kitaptan 15 alıntıyı sizler için derledik.
Asıl adı Eric Arthur Blair olan İngiliz yazar George Orwell'ın siyasi hiciv tarzındaki kısa öyküsü Hayvan Çiftliği, 1945 yılında yayımlandı. Eser, alegorik açıdan zengin bir eserdir ve Sovyetler Birliği, Nazi Almanyası gibi totaliter rejimleri mizahî bir dille eleştirmektedir. Hayvan Çiftliği eserinde adı geçen karakterlerin büyük bir kısmı domuz, kuzgun, köpek gibi hayvanlardır ve bu hayvanlar Stalin, Lenin, Marx gibi tarihî kişilerin alegorisi niteliğindedir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Burgess şöyle der: "İngiliz argosunda bir deyiş vardır: Uqueer as a clockwork orange." Bu deyiş, olabilecek en yüksek derecede gariplikleri barındıran kişi anlamına gelir. Otomatik Portakal adı gerçekte buradan gelir. Eser, Alex isimli şiddet taraftarı bir gencin öyküsü etrafında gelişiyor. "iyilik ve kötülük" kavramlarını, "şiddet, suç ve ceza" tabanına koyup inceleyen bir eserdir. Kendine has bir atmosfere sahip olan eser, kin ve nefret dolu anlatımla bu türde öne çıkıyor. Eser suç işleyen bireyleri devletin istediği şekilde tek tipleştirilip, birer otomatik makine haline getirilmesini betimliyor. Yazar okuyucuya, insan iyiliğini, iradesini, adaletini sorgulatıyor. Otomatik Portakal, Anthony Burgess'in aynı adlı yapıtından uyarlanan 1971 yılında yayınlandı.