Edebiyatın 'Mutsuz Prens'inden 10 kitap
Aklın bilgeliğinden daha fazla belki de kalbin, yüreğin bilgeliğine vurgu yapan Oscar Wilde'ın, çocuğundan yaşlısına her yaştan insana hitap eden masalları, hikâyeleri sevginin, güzelliğin, erdemli olanın izlerini sürer. Zarif bir üslupla kaleme alınan bu hikâye ve masallarda yüreğin sırrı ancak gerçek bir cesaretin, çabanın, çalışmanın sonunda ortaya çıkar. Oscar Wilde'dan okunması gereken 10 kitabı sizler için derledik.
Oscar Wilde'ın yayımlanmış tek romanı olan Dorian Gray'in Portresi, dünya edebiyatının en sarsıcı eserlerinden biridir. Yazıldığı dönemde çok ses getirdi ve büyük tepki çekti. Wilde'ın pek çok kuruma, soyluluğa, toplumsal adaletsizliğe ve ahlaki değerlere yönelik eleştirilerinin yanı sıra karakterlerinin derinliğiyle de yoğun bir anlatım sunduğu eseridir.
Dorian Gray'in Portresi, genç ve yakışıklı bir adam olan Dorian Gray'in öyküsünü anlatır. Güzelliği ressam Basil Hallward'a ilham verir. Onun arkadaşı Lord Henry ile tanıştıktan sonra, hayattaki en önemli şeylerin gençlik, güzellik ve haz olduğuna inanmaya başlar. Öyle ki kendi güzelliğini kaybetmek istemez ve sonsuz gençlik karşılığında ruhundan vazgeçer.
"Şu günlerde insanlar her şeyin fiyatını biliyorlar; fakat hiçbir şeyin değerini bilmiyorlar," diyen Oscar Wilde'ın insana dair gözlemleri okuyucuya çarpıcı bir bakış açısı sunar.
Bu manzum eser, başka bir deyişle uzun öykü, bir hapishanenin parmaklıkları ardında kurgulandı ve o kadar etkiliydi ki, önce Reading Zindanını, sonra diğer zindanları ve dünyayı değiştirdi. Oscar Wilde'ın, bir deyişle mahkum C. 3. 3.'ün, bambaşka bir deyişle İrlandalı, bu tek başına önemli bir sebep ve dünyanın büyük ozanlarından birisinin aşka, korkuya, ölüme, açlığa, yanlızlığa ve insanlığın kaderine yazdığı devasa bir mektuptur. Balad formunda yazılan ve altışar dizelik 109 bentten oluşan şiir, ilk kez Şubat 1898'de yayımlandı.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Krallardan cücelere... Yıldızlardan çocuklara...
Mutlu Prens adı altındaki masalların bu ikinci cildinde Oscar Wilde'ın, insan yaşamına ve dünya düzenine yönelik duygu ve düşüncelerini, büyülü masal dünyasındaki karakterleri aracılığıyla keşfe çıkıyoruz. Küçük Kral'ın, genç prenses İnfanta'nın ve onun soytarısı Cüce'nin, Yıldız Çocuk'un öyküsünü okurken, iyilik ve güzelliğin nerelerde gizlendiğini de fark etmiş olacaksınız.
Eğer sizde şu hayatta "en büyük kötülük yüzeyselliktir..." diyorsanız, "Teleny"yi mutlaka okumalısınız. Wilde "Teleny" uğruna aşağılanmış, toplum tarafından terk edilmiş bakış açısına karşı durabilmeyi başarabilmiş tek şairdir. Ne yazık ki 46 yaşında Fransa'nın küçük bir köyünde yoksul bir otel odasında hayata gözlerini yummuştur.
"Her erkek sevdiğini öldürür" dediği leitmotifinin temeli aslında "Teleny"dir. Okuyacağınız anlatı bir roman değildir. Bu gerçek bir hikâyedir, şüphesiz ölümlülerin büyük çoğunluğu tarafından anlaşılmadan kalacak tutku dolu kısa varoluşların ölümle kesildiği, duyarlı iki genç ve güzel varlığın dramatik macerası sizleri bekliyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Oscar Wilde, modernist edebiyatın Baudelaire ve Mallarmé gibi öncüleriyle birlikte anılır. Ama o yalnızca edebiyatıyla değil, sanat ve edebiyat üzerine eleştirileriyle de 20. yüzyıl avangardı üzerinde etkili olur. Ayrıca, onun en önde gelen eseri kuşkusuz hayatıdır. Zaten dehasını hayatına kattığını, eserlerine ise sadece yeteneğini koyduğunu söyler. Bu derlemedeki yazılarında, Oscar Wilde'ın modernist sanat ve edebiyat düşüncesi kadar, çevresine meydan okuyan hayatını da izleriz. Kitabın ilk yazısı "Sanatçı Olarak Eleştirmen"de Wilde, bir sanat eserini yorumlamanın onu üretmekten daha yaratıcı bir etkinlik sayılması gerektiğini ve eleştirmenin en yetkin sanatçı olduğunu ileri sürer.
"Kalem ve Zehir"de sanatın ve sanatçının her türlü ahlakî yargıdan bağımsız olduğunu, "Yalanın Gözden Düşüşü"nde ise sanatın doğayı ve hayatı değil, hayatın ve doğanın sanatı taklit ettiğini savunur; ona göre gerçekliğe bağlılık ilkesi sanatı adeta zehirler.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…