Hukuk terimleri sözlüğü
Kanunlarda yer alan ve yaşantımızın gerekli durumlarında kullandığımız çeşitli hukuki terimler vardır. Bu kavramların bir kısmına aşinayız. Fakat bilmediğimiz birbirinden farklı terimler de mevcuttur. Peki, hukukun temel kavramları neler ve ne anlama geliyorlar? Sizler için araştırdık....
Önceki Resimler için Tıklayınız
MUVAZAA
◼ Danışıklı işlem.
◼ Bir sözleşmenin taraflarının, üçüncü kişilerden gerçek durumu gizleyerek, onları aldatmak maksadıyla, asıl iradelerine uymayan ve kendi aralarında geçerli olmayan bir hususta anlaşmalarıdır.
↪ Tarafların üçüncü kişileri aldatmak amacıyla görünüşte beyan ettikleri iradeleri ile gerçekte var olan iradeleri arasındaki çatışmaya muvazaa, bu konuda yapılan işleme de muvazaalı işlem adı verilmektedir. Özetle, muvazaalı işlem tarafların gerçek iradeleri ile örtüşmeyen işlemdir.
Adaletin timsali: Kanuni Sultan Süleyman
TEMLİK
◼ Bir malın veya hakkın, bir hukuki işlemle başkasına devredilmesi.
↪ Alacağın bir başkasına devri, mülkiyetinin geçirilmesidir.
ZİLYET
◼ Bir şeyi fiilen elinde bulunduran kişi.
◼ Mal üzerinde fiili hakimiyet bulunduran gerçek veya tüzel kişiler zilyet olarak tanımlanır. Zilyetlik ise bir şey üzerinde iradi olarak fiili hakimiyet kurmakla başlayıp, o şey üzerindeki fiili hakimiyetin iradi ya da irade dışı şekilde kaybedilmesine kadar süren hukuki ve fiili durumdur.
↪ Bu süreçte zilyede; eşya üzerinde kullanma, yararlanma ve koruma yetkileri sağlanır.