Hukuk terimleri sözlüğü
Kanunlarda yer alan ve yaşantımızın gerekli durumlarında kullandığımız çeşitli hukuki terimler vardır. Bu kavramların bir kısmına aşinayız. Fakat bilmediğimiz birbirinden farklı terimler de mevcuttur. Peki, hukukun temel kavramları neler ve ne anlama geliyorlar? Sizler için araştırdık....
Önceki Resimler için Tıklayınız
KANUNA KARŞI HİLE
◼ Yasa koyucunun yasakladığı bir işlem veya sonuca, başka bir hukuki işlem ile ulaşılması.
↪ Yasa koyucu, tarafların oluşturmak istediği sonucu yasaklar fakat taraflar hukuka uygun başka bir işlem tesis ederek yasa koyucunun yasakladığı sonuca ulaşır.
◼ Kanuna karşı hilenin unsurları şu şekildedir: Öncelikle bir işlemin yapılması emredici bir hukuk kuralıyla yasaklanmalıdır. Bunun yerine kanunun izin verdiği başka bir işlem yapılmalı ve tarafların yapmış oldukları işlem, yasaklanan işlemin sonuçlarını meydana getirmeye elverişli olmalıdır. Ayrıca yapılan işlemde hile kastı bulunmalıdır.
AHKÂM
◼ Hükümler.
↪ Ahkam, karar ve yargı manalarına gelen hüküm kelimesinin çoğul şeklidir. Hüküm ise usul hukukunda, yargılamanın son evresinde yargılamayı sonlandırıcı nihai kararı ifade eden temel bir terimdir.
BUTLAN
◼ Geçersizlik, hükümsüzlük.
↪ Hukuki işlemin temelinde bulunan bir eksiklik veya bozukluk hasebiyle geçersiz yani hükümsüz kılınmasıdır.
TEMERRÜT
◼ Borcun ifasında gecikme.
↪ Bir yükümlülüğün yerine getirilmesinde oluşan gecikme, direnmedir.
◼ Temerrüt, bir kimsenin yapmakla borçlu olduğu şeyi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi durumudur. Alacaklının temerrüdü; ifa edilmesi istenen bir borcun ifasını kabul etmemek, uygun ifa yeri göstermemek şeklindedir. Borçlunun temerrüdü ise ifa edilmesi gereken borcun süresinde veya gereği gibi yerine getirilmemesi halidir.