Hz. Musa Allahu Teala'yı görmek isteyince ne oldu?
Bazı kelimeler var ki, yaşanan hadiselerden dolayı onlara ayrı bir kudsiyet atfedilir. Bu kelimelerden biri de 'tûr'. Sina Çölü'nde bir dağın özel adı olan 'tûr', Hz. Musa'nın Kelimullah sıfatını almasına şahitlik etmiştir. Peki, Hz. Musa'nın Tûr hadisesi nedir? Hz. Musa, Allahu Teala'yı görmek isteyince ne oldu? Tasavvufta bu dağ ne anlamda kullanılır?
Kur'an-ı Kerîm'de dağlar çeşitli surelerde bahsedilir. Bunlar Gâşiye, Nebe, Nahl, Enbiyâ, Nâzi'ât, Enbiyâ, Sâd, Kehf, Tûr sureleridir. Bu surelerde Yüce Allah, dağların nasıl dikildiğinden ibret alınması gerektiği, yeryüzüne birer kazık yapıldığı, yeryüzünün sağlamlaştırılması ve sarsılmaması için sağlam bir şekilde yerleştirildiği, üzerinde ve içinde barınakların ve madenlerin yaratıldığı, Allah'ı tespih ettiği, kıyamet gününde yürütüleceği, yürütülüp serap hâline geleceği, kaldırılıp birbirine çarptırılacağı, parça parça olup dağılacağı ve sarsılacağı, akıp giden kum yığını olacağı gibi konulardan bahsedilir.
Hz. Musa, gittiği Medyen şehrinde on yıl kalmıştı. Daha sonra çoluk çocuğuyla Mısır'a dönerken Tûr dağında Allah kendisi ile söyleşti ve burada yüce Mevla kendisine peygamberlik verdi. "Oraya gelince, o mübârek yerdeki vâdînin sağ kıyısından, (oradaki) ağaç tarafından kendisine şöyle seslenildi: "Ey Mûsâ! Bil ki Ben, bütün âlemlerin Rabbi olan Allâh'ım!" (el-Kasas, 30)
Daha sonra Hz. Musa, İsrailoğulları ile Kenan iline yönelmişken, buradaki insanlar tevhid akidesine başkaldırdılar. Bu duruma oldukça üzülen Hz. Musa, Allah'ın çağrısıyla Tur dağına çıktı. Kırk gün Tûr'da yalnız başına ibadet edip vasıtasız olarak Allah'ın kelamını işitti. O vakit Hz. Musa'ya Tevrat indi.