II. Mahmud'un gönlünden süzülen dua
Aldığı tedbirler ve gerçekleştirdiği ıslahat hareketleri ile Osmanlı Devleti'nin adeta ömrünü uzatan Sultan II. Mahmud, çocukluğundan itibaren güvensiz bir ortamda yetişti. Yalnızlığını hüsn-i hat ve şiir ile hemhal olarak sanata döken Sultan; Resul-i Ekrem'e aşık, benliğini Allah Resulü'nün kapladığı bir isimdi. Bu minvalde üç naat kaleme alan Adli aynı zamanda başarılı bir divan şairiydi.
Resulullah (SAV) aşığı bir Sultan
◾ II. Mahmud, Medine'de bulunan ve bugün yeşil kubbe olarak olarak "Kubbetü'l Hadra"yı inşa ettirdi. Onun bu eylemi ile İslam kültüründe yeşil kubbe literatürü oluştu.
◾ Mescid-i Nebevi'nin tadilatı sırasında işçilerin dünya kelamı konuşmalarını yasaklayan II. Mahmud, ayrıca Efendimizin (SAV) ruhunu rahatsız etmemek için çekiçlerin keçe ile sarılmasını istedi.
Şiir ile alakası
◾ Islahatçı bir padişah olarak öne çıkan Sultan II. Mahmud, edebi olarak da bu yönüyle göze çarptı. Çok fazla yazmasa da şiirlerinde öz çabası güttü.
◾ Maalesef eserleri müstakil bir divan olarak teşekkül etmeyen padişahın, bilinmeyen sebeplerden olsa gerek günümüze pek fazla şiiri intikal etmedi.
◾ Sultan II. Mahmud, içindeki Allah Resulü (SAV) sevgisini üç naat kaleme alarak gönlünden azat etti. Sade bir dil ve akıcı anlatımın hakim olduğu şiirler döneminde çok sevildi.
◾ Sizler için II. Mahmud'un yahut Adlî'nin "it nigah eyle inayet ya Resul" redifli ile biten en bilinen naat-ı şerifini günümüz diline yakın biçimde hazırladık.