İsmet Özel’in edebi şahsiyetini özetleyen şiir: Mazot
İsmet Özel, ilk edebi faaliyetlerine 19 yaşında başlar. 1960'lı yıllarda ülkemizde devam eden İkinci Yeni akımının getirdiği yeni ideolojiden de yararlanarak kendi özgün şiir anlayışını oluşturmayı başarır. Şair, ortaya koyduğu şiirlerinde okuyucuya müziksel bir ahenk ve ritim sunar. Özel'in şiirlerinde oluşturmaya çalıştığı yoğun çağrışımlar okuyucuyu şiire bağlar, aynı zamanda 'okuyucuyu iyi bir şiir okuyucusu' olma yolunda eğitir. Şairin İslami karakterini oluşturduğu yıllarda arayış ve sorgulama hisleri içerisinde yazdığı ''Mazot'' şiiri, onun edebiyat ve şiir anlayışını ortaya koyan önemli bir eserdir. Peki, Mazot şiiri özelinde, İsmet Özel'in şiir anlayışı ve edebi karakteri nasıldır?
Giriş Tarihi: 19.04.2022
11:34
Güncelleme Tarihi: 19.04.2022
16:24
🔹 İkinci bölümde şairin mısraları, köyden şehre gelişine olan pişmanlığı tüm netliğiyle ifade eder.
🔹 Şair esmer ve dölek tabirleriyle köyü anlatır. İnsanların köyde yazları güneşten kışları ise rüzgardan yüzleri esmerleşir. Ağır başlı anlamına gelen dölek kelimesi ise köydeki saygı ve hürmetle yaşanan hayatı tabir eder.
🔹 Kır ağacının bir çeşidi olan defne ise burada çoğul olarak kullanılarak ağaçları ve çiçekleri temsil eder . Defnenin hatırlattığı güzel koku ise köydeki huzur ortamından uzak kalışın bir tabiridir.
🔹 Ağlamadan etimin iğneli beşiklerde bıraktığı izlere aldırmadan o mavi korularda ve dibek taşlarında bırakıp sözlerimin kalıntılarını açıkça konuşmak istiyorum. Besbelli ki leşler koruyor şehrin bedenlerini göğsünün kafesinde yalnızca pasak biliyorsun korkutulmuş bir kızın yüreğinden fışkıran beyaz güvercinleri sabahın köründe kalkan trenlerdeki nefreti bunları bütün bunları biliyorsun dağlardan dönüyorsun o sağır yamaçlardan çevik bacaklarını getiriyorsun, ne çiçek ne de ninni boz şayaktan poturun dağlarda ne güzeldi şehre varınca artık meşinler giymelisin daha esmer daha kan kusturucu sen o baygın sevgilerin adamı değilsin
İsmet Özel
İsmet Özel'in şiirlerinde kullandığı kelimeler
🔹 Şiirin bir önceki bölümünde köyün güzellikleri şehirle karşılaştırılırken, üçüncü bölümde şehrin olumsuzlukları mısralarda belirmeye başlar. Özel, köyün onlarca güzelliğe sahip olmasına rağmen bırakıp geldiği şehirden, içine düştüğü buhrandan, olumsuzluklardan, çektiği acılardan bahseder.
🔹 Köydeki mavi korularda, dibek taşlarında sözlerini bırakarak çevik bacaklarla geldiği şehirde aslında avutucu ve rahatlatıcı bir eşya olan beşiğin tenini yaraladığından bahseder.
İsmet Özel'in Üç Mesele kitabından 20 çarpıcı alıntı
🔹 Sabahın erken saatinde işe gitmek mecburiyeti olan insanların nefreti , şehre gelince artık meşin yani ayakkabı giymek zorunda olması , her gün aynı monoton yapının sıkıcılığı İsmet Özel'in satırlarında yerini bulur.
🔹 Şiirdeki genç kız tabiri , temizliği ve masumiyeti simgelemek için kullanılır. Beyaz güvercin de barışın ve huzurun işaretçisidir. Fakat genç kız korkutulmuş, beyaz güvercinler de bu şehirden uçmuştur. Şehir, değil barışın ve huzurun, güvenin bile olmadığı bir yer olarak betimlenir.
İsmet Özel'in Toparlanın Gitmiyoruz adlı kitabından en çarpıcı 20 alıntı
🔹Sana yaşamak düşer çarkların gövdesinde bin demir kapıyla hesaplaşmaktan omzun çürümelidir bin çeşit güneşle ovulmalıdır gaddar ellerin yürü yangınların üstüne, kendi alevini de getir çarpıntısız dakikası olur mu devrimcinin ki ölüm her yerde uyanıktır alestadır korkunun yardakçıları tez kızaran güllerden kendini sakın sevgiler ürkütsün seni, aşk ayrı Aşktır diye diye geldin o çekiç seslerine bıraktın vazgeçilmez ırmakları gönlüne kar yağdırıyorsa çocuk sesleri yetsin dikkat et hiçbir şey ıslatmasın namluları
İsmet Özel
İsmet Özel'den her satırı hafızalarda yer edinen 30 alıntı