Kitap nasıl okunmalı? 📕
Kitaplar, tarih boyunca bilginin yegane kaynağı, ilim yolunda pek çoğumuzun vazgeçilmez yol arkadaşları… Kitap okumak ise bir "boş zaman aktivitesi" olmaktan ziyade; süreklilik arz eden bir alışkanlık ve kişinin kendini geliştirme yolundaki en mükemmel yöntemlerden biri. Peki, bir kitabı okumak kadar, onu nasıl okuduğumuzun da önemli olduğunu hiç düşünmüş müydünüz? Kitap okumaya dair yapılması gerekenleri derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
📌Bilimsel araştırmalar, bulunduğumuz ortamın çalışma performansımızı doğrudan etkilediğini söylüyor.
Bir masada veya bir odada kitap okuyorsanız, etrafınızda dikkatinizi dağıtacak tüm objeleri ortadan kaldırın. Böylece zihniniz kitap dışında başka şeylere odaklanmayacak, sadece okuduğunuz kitaba yönelecektir.
Kitap okumak bir alışkanlık ve bunun için özel bir zaman ayırmak şart. Yoğun bir iş veya okul hayatı içinde, elbette ki her birimiz bu zamanı bulmakta zorlanıyoruz. Ancak gün içinde, başka aktivitelere harcadığımız zamanın bir bölümünü, kitap okumaya ayırabiliriz.
Bunun için önümüze yapabileceğimiz, gerçekçi bir hedef koymak gerekiyor. "Günde yarım saat kitap okuyacağım" yerine; "şu kadar sayfa okuyacağım" veya "kitabın bu bölümünü bitireceğim" gibi bir hedef belirlemek, hem planımızın uygulanabilirliğini sağlayacak, hem de bu konuda motivasyonumuzu artıracak.
Günlük hayatta konuştuklarımız, izlediğimiz filmler veya sosyal medyada takip ettiğimiz hesaplar bile, gerçekte ilgilendiğimiz konular hakkında bizlere ipucu sağlar. Bunlar, klasik eserler, kişisel gelişim, tarih, polisiye veya bir konu hakkındaki akademik yazılar olabilir.
Neyi okumaktan keyif alıyorsak, hangi alandaki kitaplardan hoşnutsak, o alana yönelmeli ve sevmediğimiz kitaplar konusunda kendimizi zorlayarak, okuma şevkimizi kırmaktan uzak durmalıyız.
📌Okuduğunuzda hayatınıza bir değer ve bir bakış açısı katmak için bir kitaba başlayın. Kitaplar da tıpkı insanlar gibidir ve onların da iyisi ve kötüsü vardır.
Bu noktada kitapların dilini çözmek de, oldukça önemli bir etken. Kimi kitaplar, üzerinde çok durulmasını gerektirir. Kitapta yer alan her kelime veya her cümle, oldukça anlam yüklüdür ve sıradan bir kitaba göre daha edebi olabilir.
📌Böylece okuduğunuz metinde önemli gördüğünüz yerlerin, bir fotoğrafını çekmiş olursunuz.
Kimileri tarafından tavsiye edilmese de, bir metinde okunulan içeriğin anlaşılması için altını çizmek oldukça önemli; ancak, kitabı boydan boya altını çizerek okumak da iyi değil. Sadece önemli ve dikkatimizi çeken yerlerin altını çizmeli veya küçük bir not ile daha sonra hatırlayacağımız bir anekdot bırakmalıyız.