Kürk Mantolu Madonna neden bu kadar çok okunuyor?
Kürk Mantolu Madonna romanı, Hakikat gazetesinde 18 Aralık 1940-8 Şubat 1941 tarihinde "Büyük Hikaye" başlığı altında 48 bölüm olarak tefrika edildikten sonra kitap olarak da ilk kez 1943 yılında Remzi Kitabevi tarafından yayımlandı. Roman gazetede tefrika edildikten sonra Sabahattin Ali telif hakkını alamadı. Bunun sebebi ise edebiyat çevresince beğenilmemesine bağlanmakta. Çünkü roman, döneminde kimi çevrelerce fazla romantik ve anlamsız bulunmuştu. Peki, ilk yayımlandığı dönemde okurun ve edebi çevrenin ilgisini çekemeyen bu roman, nasıl oldu da günümüzde bu kadar popüler hale gelmeye başladı?
Giriş Tarihi: 02.04.2020
11:52
Güncelleme Tarihi: 02.04.2020
11:59
Kitap okumak, yazarlığın ilk şartı sayılır birçok yazar tarafından. Öyle ki yazarların kütüphaneleri bu yüzden hep "iyi" okurların ilgisini çeker. En sevdiği kitabın yazarı hangi kitapları okumuştu, nasıl yazmaya başlardı veya yazma sürecini nasıl gerçekleştirmişti… İyi okurların hep kaliteli soruları olur. Peki, günümüzde iyi okurlar var mı?
Sabahattin Ali'ye dair az bilinen 15 ilginç bilgi
Bu sorudan önce iyi okurları bir kenara bırakırsak ülkemizde, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre kitap ihtiyaç sıralamasında 235'nci sırada. Fakat buna rağmen son yıllarda sosyal medyada sayılı birkaç kitap, sürekli uğraşılmış bir şekilde fotoğraflarıyla karşımıza çıkıyor.
Sabahattin Ali'nin faili meçhul ölümü
Sosyal medyanın okuma kültürünü şova döndürmesi!
Kitap; ihtiyaç sıralamamızda oldukça gerilerde olmasıyla beraber, Instagram paylaşımlarımızda üst sıralara taşınıyor. Bu sayede öne çıkan birkaç kitabın sürekli şekilde paylaşıldığını görüp duruyoruz.Günümüzde pek çoğumuz çeşitli sitelerden veya sosyal medyadan gördüğü sözleri, yazarına ait olmasa bile paylaşıp ilgi odağı olmaya çalışmakta. Bu durumdan muzdarip olan kitapların başında da Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sı geliyor. Peki, Sabahattin Ali'nin bu eseri nasıl bu kadar popüler oldu?
Eleştirmenlerden veya iyi okurlar tarafından ilgi gören kitaplar, şov yapma uğruna bu bahsettiğimiz durumlara maruz kalıyor sıklıkla. Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf ve İçimizdeki Şeytan romanlarından daha fazla öne çıkması, kitabın kalitesinin yanında popüler kültür içerisinde bir moda haline gelmesinden ötürüdür. Fakat bu popülariteyi yalnızca modaya ve sosyal medyaya bağlamak yüzeysel ve yetersiz bir yorumlama olur. Bu sebeple popüler olmasının altında yatan sebepleri irdelemek faydalı olacaktır. Kürk Mantolu Madonna'nın çok okunmasının ardındaki sebeplerde, yayıncılık ile ilgili arka planlar, telif sıkıntıları, Sabahattin Ali'nin yaşamından ölümüne kadar toplum içerisindeki konumu, değişen imajları ve tarihsel süreç içerisinde toplumda değişiklik gösteren ideolojik görüşler de yer alır.
Yayın dünyasının kolaycılığı!
Sosyal medyada kitapların çok paylaşılması sadece bir yayınevinin reklam amacıyla yaptığı bir kampanya olmadığı bilinmeli. Yayınevlerinin başka bir sorununa dikkat çekmek gerekir. Bir kitabın yazılmasıyla yayınevi ve yazar bir yandan da ticari anlaşma yapmaktadır ve yazara eseri için telif ödenmektedir.