Arama

Mark Twain’in zenofobi derecesinde önyargı ile yazdığı İstanbul anıları

Tarihin en önemli edebiyatçılarından olan Mark Twain, genç yaşta dünyayı gezme hayali kurmuş ve bu hayalini 1866 yılında gerçekleştirmişti. Gezi yazılarını topladığı eserinde, İstanbul'a dair gözlemlerini de aktarmıştı. "Seyahat etmek, önyargı, bağnazlık ve dar kafalılık için ölümcüldür" diyen Twain, zenofobi derecesinde önyargı ile İstanbul'u kaleme almış, yaşadığı hayal kırıklığını "Doğu'yu anlatan gezi kitaplarıyla aldatıldığımı düşündükçe sabah kahvaltısında bir seyyahı yiyesim geliyor" sözüyle anlatmıştı.

  • 6
  • 17
EDEBİYAT DÜNYASINDA HANGİ HİKAYE İLE TANINDI?
EDEBİYAT DÜNYASINDA HANGİ HİKAYE İLE TANINDI?

18 Kasım 1865 tarihinde "Zıplayan Kurbağa Kutlaması" isimli hikâyesi ile edebiyat dünyasında bir çıkış yaptı. Bu hikâye ile ünü yakalamıştı.

Ardından 1866 senesinde, bir gazete adına Akdeniz'de gemi turuna çıktı ve gezi yazılarını "Yurtdışındaki Masumlar" kitabında topladı. Kaleme aldığı bu eseri sayesinde, artık ülkesinde tanınan bir yazar oldu.

  • 7
  • 17
TOM SAWYER’İN MACERALARI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
TOM SAWYER’İN MACERALARI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

1875 senesinde en önemli eserlerinden biri olan "Tom Sawyer'in Maceraları"nı yazdığında büyük bir ilgiyle karşılandı.

Aynı zamanda Avrupa ile ilgili bir kitap yazmak için bir yayıneviyle anlaştıktan sonra gitti ve geri döndükten sonra yazdığı romanı "Prens ve Dilenci" de büyük ilgi gördü.

  • 8
  • 17
OTOBİYOGRAFİSİNİ BİTİREMEDEN HAYATINI KAYBETTİ
OTOBİYOGRAFİSİNİ BİTİREMEDEN HAYATINI KAYBETTİ

1885 senesinde yayınladığı "Huckleberry Finn" isimli eseri, bazı çevreler tarafından Amerika tarihinin ilk büyük edebi eseridir.

Ölümüne kadar yazarlığa devam eden Mark Twain, 1906 senesinde yazmaya başladığı otobiyografisini tamamlayamadan 21 Nisan 1910 tarihinde hayatını kaybetti.

  • 9
  • 17
MARK TWAIN İSTANBUL HAKKINDA NE YAZDI?
MARK TWAIN İSTANBUL HAKKINDA NE YAZDI?

Mark Twain, gezi yazılarını topladığı "Yurtdışındaki Masumlar" adlı eserinde, İstanbul'a dair gözlemlerini de aktarmıştı.

Quaker ismindeki bir gemiyle Ağustos 1867 İstanbul'a geldiği düşünülen Twain, o dönemin diğer Batılı gezginleri gibi İstiklal Caddesi'nde yer alan bir otelde kalmış ve kitabında Tarihi Yarımada, Haliç, Üsküdar ve çevresine yer vermişti.

  • 10
  • 17
‘ŞİMDİYE KADAR GÖRDÜĞÜMÜZ EN GÜZEL KENT’
‘ŞİMDİYE KADAR GÖRDÜĞÜMÜZ EN GÜZEL KENT’

Deniz yoluyla İstanbul'a ulaşan yazar, ilk olarak şehrin coğrafi konumunu kaleme aldı. Twain, İstanbul'u "Demirlediğimiz yerden bakınca şimdiye kadar gördüğümüz en güzel kent" şeklinde betimlemişti.

Karakter olarak oldukça zor beğenen biri olan Mark Twain, İstanbul'u tamamen olumsuz bir gözle incelemiş ve kaleme aldığı eserde zenofobi derecesinde önyargılı fikirlerini yazmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN