Arama

Mefhumlar kamûsu Kırk Ambar'dan düşünce dolu alıntılar

Bir mefhumlar kamusu olan Cemil Meriç'in abidesi "Kırk Ambar" iki bağımsız bölümden oluşuyor: Rümuz-ül Edeb ve Lehçe-t-ül Hakayık. Meriç kaleme aldığı bu eseriyle dünya edebiyatından klasiğe, hümanizmden edebiyat sosyolojisine, romanın romanından edebiyat tarihinin tarihine uzanan bir çizgide okuyucusunu düşünceye davet ediyor. Sizler için, Cemil Meriç'in mefhumlar kamusu olan Kırk Ambar'ından düşünce dolu alıntıları derledik.

"Bir yıldır düşünce dünyamız tam bir çoraklık içinde.
Üstadlar susuyor.
Gençler sevda peşinde.
Nedir bu inhitat-ı edebî?"

Meriç kitabında, Avrupa ekseninde Hıristiyanlık ile Müslümanlık karşılaştırması üzerinden, Hıristiyanlığın özellikle Hıristiyan Batı'nın her dönemde taktiklerinin değiştiğini ve dönemin ruhuna göre düzenlendiğidir. Bu hali ile Batı'nın asla İslam topraklarını ele geçiremeyeceğini ve kapitalizm altında ezemeyeceğini savunur. Müslüman gözünden ise dünyanın harp ve İslam toprakları olmak üzere iki kategoride değerlendirdiği, bunların dışında bir toprak parçası olmadığını söylemektedirler.

"Kaynağı bulduk derken yolumuzu kaybediyoruz. Ufuk sis içinde. Milli peşin hükümlerin, mesleki peşin hükümlerin sisi."

"Yaşarken herkes sizi alkışlıyorsa, adınız unutulup gidecektir hayranınız olan nesillerle."

"Kasırgalı bir denizdeyiz. Pusulamız yok."

"İnsanlık sarhoş gibi, iki uçurum arasında yalpalıyor. Bütün mesele, başı dönerken ve ayakları birbirine dolanırken, karşıya nasıl geçeceği."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN