Melih Cevdet’in en çok sevilen 20 şiiri
Garip akımının son temsilcisi Melih Cevdet Anday, Türk şiirinin büyük ustalarından biriydi. Şairliğinde olduğu gibi piyes, roman, deneme ve makale yazarlığında da üstün bir kabiliyeti vardı. Evrensel değerleri kalemine yansıtan Anday, çok sayıda çeviriye de imza attı. Eserlerinde kendi adı haricinde birden çok takma isim kullandı. Oyunları başta Devlet Tiyatrosu ve Şehir Tiyatroları olmak üzere çeşitli tiyatro grupları tarafından izleyiciyle buluşmaya devam eden Melih Cevdet'in ölüm yıl dönümü vesilesiyle sevilen 20 şiirini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 28.11.2021
15:45
Güncelleme Tarihi: 28.11.2021
15:59
Melih Cevdet Anday, Bir misafirliğe gitsem
Bir misafirliğe gitsem Bana temiz bir yatak yapsalar Her şeyi, adımı bile unutup, Uyusam… Kalktığımda yatağım hâlâ lavanta koksa Kekikli zeytinli bir kahvaltı hazırlasalar Nerede olduğumu hatırlamasam Hatta adımı bile unutsam…
Melih Cevdet Anday
💠
🖍 Orhan Veli ve Oktay Rifat ile kaleme aldığı Garip adlı şiir kitabının dışında 1946'da "Rahatı Kaçan Ağaç", 1952'de Telgrafhane, 1956'da "Yanyana", 1962'de "Kolları Bağlı Odysseus", 1970'te Göçebe Denizin Üstünde", 1975'te "Teknenin Ölümü", 1978'de "Sözcükler", 1981'de "Ölümsüzlük Ardında Gılgamış", 1984'de "Tanıdık Dünya", 1989'da "Güneşte", 1995'te ise "Yağmurun Altında" adlı şiir kitaplarını okuyucuyla buluşturdu.
7 Güzel Adam'dan 70 alıntı için tıklayın
Melih Cevdet Anday, Gözlerim mavi
Gözlerimden çıkıyorsun Sokağa Mavi mavi.
Melih Cevdet Anday
💠
🖍 Şiir ve roman çevirileri de yapan usta edebiyatçı, aralarında "Aylaklar", "Gizli Emir", "İsa'nın Güncesi", "Meryem Gibi " ve "Birbirimizi Anlayamayız" adlı romanlar ile "İçerdekiler", "Mikadonun Çöpleri", "Yarın Başka Koruda","Dikkat Köpek Var", "Ölüler Konuşmak İster", "Müfettişler" ve "Ölümsüzler" adlı tiyatro oyunlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda esere imza attı.
Çamlıca tepesi edebiyatımıza nasıl yansıdı?
Melih Cevdet Anday, Fotoğraf
Dört kişi parkta çektirmişiz, Ben, Orhan, Oktay, bir de Şinasi... Anlaşılan sonbahar Kimimiz paltolu, kimimiz ceketli Yapraksız arkamızdaki ağaçlar... Babası daha ölmemiş Oktay'ın, Ben bıyıksızım, Orhan, Süleyman efendiyi tanımamış. Ama ben hiç böyle mahzun olmadım; Ölümü hatırlatan ne var bu resimde? Oysa hayattayız hepimiz.
Melih Cevdet Anday
💠
🖍 Oyunları başta Devlet Tiyatrosu ve Şehir Tiyatroları olmak üzere çeşitli tiyatro grupları tarafından izleyiciyle buluşmayı sürdürüyor.
🖍 Melih Cevdet Anday, 1970'te TRT Roman Armağanı, 1973'te TDK Çeviri Ödülü, 1976'da Yeditepe Şiir Armağanı, 1978'de Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü, 1981'de İş Bankası Büyük Ödülü, 1984'te Enka Sanat Ödülleri, 1991'de TÜYAP Onur Ödülü, 2000'de ise Aydın Doğan Vakfı Şiir Ödülü'nün sahibi oldu.
🖍 Usta edebiyatçı 28 Kasım 2002'de İstanbul'da 87 yaşında hayata veda etti.
Melih Cevdet Anday, Her gece böyle değilim
Benim de öyle akşamlarım vardır. Kapıdan girince anama sarıldığım, Çocuklara karamela ve çekirdek getirdiğim, Meyhaneye uğramadan çakır keyif, Düşmanım yok, Gündeliğim cebimde, Küfretmeden Öyle tasasız döndüğüm akşamlar.. Benim de öyle akşamlarım vardır. Her gece böyle değilim.
Melih Cevdet Anday
💠
Nurullah Genç'in en sevilen şiirlerini okumak için tıklayın
Melih Cevdet Anday, Sevda rüzgârı
Amanın bana bir hal oldu Bir hal oldu a dostlar Amanın beni bir rüzgâr aldı A dostlar bir rüzgâr aldı Bu rüzgâr ne rüzgârı Amanın sevda rüzgârı Sevda rüzgârı a dostlar!
Melih Cevdet Anday
💠
Necip Fazıl'dan alıntılar okumak için tıklayın