Mutlaka okunması gereken dünya klasikleri
Kitap okumak, klasikleri okumakla başlar. Çoğu okura da okuma aşkını kazandıran bu yapıtlardır. Zamana meydan okuyan klasikleşen kitaplar, dünya çapında tanınmış en ünlü, en başarılı çok eski tarihlerden günümüze kadar gelmeyi başarmış eserlerdir. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip bu kitaplar, geçen onca zamana rağmen etkisini yitirmeyerek insanlara yeni bir dünyanın kapılarını aralar. İşte sizler için mutlaka okumanız gereken dünya klasiklerini derledik.
Johann Wolgang Von Goethe, Alman edebiyatçı, politikacı, ressam ve doğabilimciydi. Aynı zamanda çeşitli doğa bilimleri alanlarında araştırmalar yapmış ve yayınlar çıkardı. 1749-1832 yılları arasında yaşayan Franfurt am Main´de doğdu. Goethe'nin annesi, babası varlıklı ve aydın insanlardır. Aydınlanma Çağı'nın düşünceleriyle yetiştirilen Goethe küçük yaşta Fransızca, Latince ve Eski Yunanca öğrendi. 18 yaşına gelince babasının isteğine uyarak hukuk öğrenimi için Leipzig'e girdi. Orada dönemin sanatçıları, edebiyatçıları ve arkeologlarıyla tanıştı. Eski Yunan sanatına hayranlığı bu sırada başladı.1744'te yazdığı ilk romanı Genç Werther´in Acıları gerek anlatımı, gerek duygularının coşkunluğu ve çağdaş gençliğin duygu ve düşüncelerini yansıtmaktaki başarısıyla evrensel bir üne kavuşmuştu.
"Sonra bir zaman gelir, insan değişir ve her şeyi bambaşka görmeye başlar."
John Steinbeck'in 1939 yılında yazdığı bu kitap, Amerika'da yaşanan ekonomik buhranı ve kriz dönemlerini anlatır. Açlıkla mücadele eden, evlerini terk etmelerine rağmen ayakta kalma savaşı yaşayan bir ailenin dramı anlatılan kitap, Pulitzer Ödülü'ne layık görüldü.
John Steinbeck'in en büyük eserlerinden biri olan Gazap Üzümleri ona Pulitzer ödülünü kazandırdı. 1939'da ilk kez yayınlandığında büyük tartışmalara yol açtı. Tüm dünyayı etkileyen "Büyük Buhran" döneminde, tarımın kapitalistleşmesi ve krizler yüzünden yoksullaşan ve mülksüzleşen yığınların ayakta kalma mücadelesinin anlatıldığı bu romanda Steinbeck, açlık, sefalet ve zorbalık yüzünden evlerini terk edip yollara düşmek zorunda kalan binlerce işçi ailesinden birine odaklanıyor. Boşa çıkan umutların, hüzne dönüşen sevinçlerin arasında insanlığın direncini ve onurunu çarpıcı bir dille anlatan, Gazap Üzümleri, 20. yüzyılın en önemli eserlerinden biridir.
Rus edebiyatının en önemli isimlerinden hikayeci, oyun ve deneme yazarı, şair Turgenyev, varlıklı bir ailenin çocuğuydu. Moskova ve Petersburg'da felsefe, tarih ve edebiyat eğitimi aldı. Daha sonra, Berlin Üniversitesi'nde Schelling'in derslerine katıldı, Hegel incelemelerinde yer aldı. 1840'larda yazarlığa başlayan Turgenyev, yapıtlarında ince duygulu karakter çizimlerine, müziksel bir anlatıma yer verir. Turgenyev'in de başyapıtı olan "Babalar ve Oğullar" dünya edebiyatının en önemli klasik eserlerindendir. Turgenyev, 1800'lerin sonunda geçen bu romanında, kahramanı Bazarov'u merkez olarak o dönemin Rusya'sındaki kuşatlar arası çatışmayı ustalıkla anlatırken; eski ile yeniyi ve yenilikçilik ile tutuculuğu karşılaştırdı.
Babalar ve Oğullar; katı, muhafazakar bir baba ile, özgürlükçü, yenilikçi ve batı eğilimli bir oğul arasında yaşanan çelişkiler anlatılıyor. İki nesil arasındaki farklılıkların, harikulade bir dille okuyucuya aktarıldığı kitabı okurken, muhakkak kendinizden bir şeyler bulacaksınız. Bazarov ve Arkadi biri ılımlı, diğeri agresif iki genç arkadaştır. Bu genç adamların hem kendi aileleriyle, hem de birbirlerinin aileleri ve toplumla olan ilişkileri anlatılıyor. En önemli dünya klasikleri arasında yer alan kitap bizlere, dünya var olduğu sürece kuşak çatışmasının da olacağını gösteriyor.
Time dergisi tarafından 2007 yılında açıklanan dünyanın en ünlü yazarlarına göre "Tüm Zamanların En İyi On Kitabı" listesinde ikinci sırada bulunan Madame Bovary romanının ana karakteri Emma, romanın yazarı Gustave Flaubert'tin bile ününü geride bırakır. Yalnızca 19. yüzyıl Fransız edebiyatı içinde değil, bütün dünya edebiyatında büyük bir dönüşümün de habercisi olan Madam Bovary, derinlikli karakter tahlilleri, iç içe geçmiş olay örgüleri ve hepsinden önemlisi üslûbuyla bir klasik olarak adlandırılmayı fazlasıyla hak ediyor.
Gustave Flaubert,1857'de yayımlanan ve kamuoyunda hayat-edebiyat ekseninde ciddi tartışmalar yaratan ilk romanı Madame Bovary'den insanın bilmeyle olan derin mücadelesine odaklanan ancak tamamlayamadığı son romanı Bouvard ile Pécuchet'ye her romanında farklı yollar deneyen 19. yüzyılın en yenilikçi klasiklerinden biridir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...
Dünyanın en çok okunan klasiklerinden olan Yeraltından Notlar, ilk kez 1864 yılında basıldı.
İnsan olmak, gerçek insan, etiyle kemiğiyle insan olmak bile ağır gelir bize. Utanırız bundan, insan olmayı yüz karası sayarız, benzeri olmayan toplumsal birtakım insanlar olmak için çabalarız. Ölü doğmuş insanlarız biz ve uzun zamandır canlı babaların çocukları değiliz, giderek daha çok hoşlanıyoruz böyle doğmuş olmaktan. Zevk duyuyoruz bundan. Çok yakın bir gelecekte bir şekilde düşüncelerden doğmanın yolunu bulacağız.
Dostoyevski'nin Gogol etkisinden kurtularak kendi sesiyle verdiği ilk büyük yapıt olan Yeraltından Notlar, Avrupa'daki büyük varoluşçu edebiyatı müjdeleyen bir roman. Kitap, okuruna yeraltı diye adlandırdığı bir ruh halinden seslenen karakterin uzun, çılgınca söyleviyle başlıyor. Ardından, bu ahlakçı, uyumsuz, dürüst kişinin yaşadığı bir aşağılanma olayı anlatılıyor. Yüz elli yıldır okunan gerçek bir başyapıt.