Oğuz Atay'ın edebiyatımıza kazandırdığı kitaplar
Oğuz Atay, ölümünden sonra edebiyata tutunmuş bir yazar. Eli kalem tutuyorken kitapları sadece birinci baskıyı görebilmişti. 'Tutunamayanlar' romanı ile çağdaş edebiyatın öncüsü oldu. Kitapçıların raflarında alt sıralarda kendine yer bulabildi. Kitaplarının baskısı için gittiği her kapı yüzüne kapandı. O, döneminin anlaşılmayan edebiyatçısıydı. Oğuz Atay'ın birbirinden güzel ve anlam yüklü kitaplarını sizler için derledik.
Ülkemizin en değerli yazarlarından biri olan Oğuz Atay'ın yazıldığı dönemde büyük tartışma konusu olmuş eseri Tutunamayanlar, 1972 yılında yayımlandı. Eser, bilinç-akışı tekniğiyle döneme damgasını vurarak Türk Edebiyatı'nda yeni bir çağı başlattı. Pek çok eleştirmen, Tutunamayanlar'ı Türk Dili'nde yazılmış en iyi eser olarak değerlendiriyor.
Tutunamayanlar Oğuz Atay ismiyle özdeşleşmiş bir roman olarak, büyük yazarımızın hayatından izler taşımasıyla da kısmen otobiyografik bir eser olarak da değerlendirilebilir. Roman, son derece üst düzey diliyle çevirisi en zor romanlar arasında yer alıyor.
Animasyonlu Oğuz Atay biyografisini izlemek için tıklayınız...
Oğuz Atay'ın edebiyatla ilgili herkes için sürekli merak konusu olmuş günlüğünün bütünü. "Kimse dinlemiyorsa beni -ya da istediğim gibi dinlemiyorsa- günlük tutmaktan başka çare kalmıyor. Canım insanlar! Sonunda bana bunu da yaptınız" sözleriyle başlayan Günlük boyunca okur, yazarın son yıllarındaki yalnızlığını paylaşmakla kalmıyor, Oyunlarla Yaşayanlar'ın oluşum sürecini adım adım izliyor, bir edebiyat laboratuvarındaymış gibi. Günlük'ün sonunda, Atay'ın tamamlayamadığı eseri Eylembilim'den şimdilik bulunabilen parçalar da yer alıyor.
Oğuz Atay'ın hocası İTÜ İnşaat Fakültesi profesörlerinden Mustafa İnan'ın hayatının roman kurgusuyla anlatıldığı Bir Bilim Adamının Romanı, 1975 yılında Bilgi Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Bir Bilim Adamının Romanı özet olarak Mustafa İnan'ın yoksulluk içerisinde başlayan hayatının dünyanın en güzel unvanı olan "bilim adamı"nı hak edişindeki müthiş hikaye anlatılmaktadır. Bir Bilim Adamının Romanı ana fikri ne kadar zorluk içerisinde yaşanılsa da ahlakî değerlerden ve özünden hiçbir şey kaybetmeden nasıl başarıya ulaşılabileceği şeklinde özetlenebilir.
İçerisinde Oğuz Atay'ın birkaç kısa öyküsünü barındıran Korkuyu Beklerken, 1975'te yayımlanmıştır. Bu nedenle Korkuyu Beklerken eserinin türü öykü derlemesidir. Derlemede en çok dikkat çeken öyküler, kitapla aynı adı paylaşan Korkuyu Beklerken ve Beyaz Mantolu Adam adlı hikayelerdir.
Değerli yazarımız Oğuz Atay'ın ikinci romanı Tehlikeli Oyunlar, 1973 yılında yayımlandı. Tehlikeli Oyunlar'ın konusu özet olarak başkarakter Hikmet Benol'un bilinç-akışı tekniğiyle "tutunamayan"lardan biri oluşundan bahseder. Oğuz Atay'ın da belirttiği gibi Hikmet Benol, Tutunamayanlar'ın başkarakteri Selim Işık'ın negatif tasviridir.
William Shakespeare'in Hamlet, James Joyce'un Ulysses ve Nabokov'un Solgun Ateş eserlerinden etkilenen roman, üst kurmaca (meta-kurgu, kurgu içinde kurgu) tekniğiyle ülkemizin ilk post-modernist romanlarından biri niteliğindedir. Tehlikeli Oyunlar tiyatro eseri olarak da sahnelenmişti.
Tanzimat'tan bu yana sürekli değişen politik ve toplumsal değerler, hedefler, ölçütler Türk aydınını kronik bir bunalıma sürükledi. Oğuz Atay'ın tiyatro eseri, varoluş sorunlarıyla boğuşan ve 'tutunmaya' çabalayan ve bunu pek başaramayan okur-yazarımızın kara güldürüsü. Eylemsizlikle geçmiş bir hayatın doğal ürünü beceriksizlik ve gülünç olma korkusundan Atay sürükleyici bir oyun çıkarmış. Bir Bilim Adamının Romanı'nı yazdı. 'Oyunlarla Yaşayanlar' adlı tiyatro eseri Devlet Tiyatroları'nda sahnelendi. Atay 13 Aralık 1977'de, büyük projesi 'Türkiye'nin Ruhu'nu yazamadan hayata gözlerini yumdu.
Oğuz Atay'ın ölümüyle yarım kalan eseri. 'Günlük' adlı eserinde 'Eylembilim' için şöyle diyor:
"Eylembilim" diye başlayıp yarım kalan hikayeyi kısa bir roman haline getirmek istiyorum: Bir hocanın öyküsü. İki değişik hayat yaşayan bir yarı aydının macerası. İki dünyasında da uykuda gezer gibi yaşıyor. İradesi ile kendine gelebilmek için silkinmeye çalışıyor, davranışları eylem olarak nitelendiriyor. Hayatı bir savaş olarak görmek zorunda kalıyor. Saldırılar ve ihanetlerle dolu bir savaş. Ordular, tarihi savaşlar."