Garip akımının üç numarası: Oktay Rifat
Garip Akımını oluşturan üç şairden biri olan Oktay Rifat, Orhan Veli ve Melih Cevdet ile beraber Türk şiirinde yeni bir devir açan bir ekolüğn temellerini atar. Kurduğu imge dünyası ve yazdığı tiyatro oyunları ile sevilen Oktay Rifat, estetiği önemseyen bir sanatçıdır. Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nin ilk başkanı Samih Rifat'ın oğlu olan Oktay Rifat ortaya koyduğu eserler ve fikirler ile edebiyatımızı besledi.
📌 Oktay Rifat 1914'te sanat ve edebiyat menbağı olan bir ailede dünyayı gelir. Büyük dedesi Macar Hurşid Bey olarak bilinen zat tanınır bir bestekar, dedesi Albay Hasan Rıfat Bey şair, babası Samih Rıfat şair ve dil bilgini, amcası Ali Rıfat Çağatay İstiklal Marşı'nın ilk bestekarı ve udi, anne tarafından büyük kuzeni Ali Fuat Cebesoy büyük bir asker, teyzesi Celile Hikmet ressam, teyzesi Celile Hikmet'in oğlu, kuzeni Nazım Hikmet ise şair olan Oktay Rifat iyi bir eğitimi hem ailesinde hem de okulunda tahsil eder.
📌 Oktay Rifat'in soyadı "Horozcu" olarak geçer. Lakin bu soyadının resmi evraklarda bir karşılığı bulunmaz. Lise eğitimini Ankara Erkek Lisesi'nde alırken Ahmet Hamdi'nin talebesi olur. Bu, Oktay Rifat için önemli bir dönemeçtir. Şair bu yıllarda ilk şiirlerini yazar.
📌 Bu yıllarda arkadaşları Melih Cevdet ve Orhan Veli ile "Sesimiz" dergisini yayınlart. Hukuk Fakültesi'nde eğitimini tamamlasa da Rifat, bu yıllarda başta Varlık Dergisi olmak üzere muhtelif mecralarda eser yayınlamaya devam eder. Oktay Rifat'ın hayatı, okumak ve yazmakla geçer. Şair 1988 yılında İstanbul'da vefat eder ve Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilir.
📌 Hayatını Türk edebiyatına adayan Rifat vefatına kadar şiir, roman ve piyes çalışmalarını büyük bir gayret ile sürdürmüştür.
➡ Bütün Şiirleri I
➡ Bütün Şiirleri II
➡ Çobanıl Şiirler
➡ İkilik
➡ Âşık Merdiveni
➡ Bir Kadının Penceresinden
➡ Garip
➡ Yağmur Sıkıntısı
➡ Perçemli Sokak
➡ Danaburnu
➡ Yaşayıp Ölmek Aşk ve Avarelik Üstüne Şiirler
➡ Kadınlar Arasında
➡ Çil Horoz
➡ Aşağı Yukarı
➡ Bay Lear
➡ Güzelleme
➡ Atlarla Filler
"Güzel şeyler düşünmeme rağmen
Durmadan ağlamak geliyor içimden"
"Bütün yapraklarım açarsa
Kork
Çünkü yalnızlığım ben
Çünkü yoksulluğum ben
Tepeden tırnağa."