Peygamberimizi konu alan 1 kitap 1 şiir
Peygamber Efendimizin hayatını okumak, onun yaşamını gözden geçirmek ve yaşadığımız zorlukları, onun olaylar karşısındaki tutumunu örnek alarak aşmak, İslam bilincimizi tazelemek yolunda atacağımız en önemli adımlardan biri. Ancak kimi zaman "ne okumalıyım?" sorusu da bu bilincin beraberinde getirdiği bir soru. Fikir, kültür ve sanat hayatımıza yön veren usta kalemlerden Peygamber Efendimizi konu alan 1 kitap, 1 alıntı ve 1 şiiri derledik.
Giriş Tarihi: 27.04.2020
09:41
Güncelleme Tarihi: 27.04.2020
09:48
‘İSLAM'I BIRAKMA BÖYLE MAZLÛM’
Yıllar geçiyor ki, yâ Muhammed, Aylar bize hep muharrem oldu! Akşam ne güneşli bir geceydi... Eyvah, o da leyl-i mâtem oldu! … Beyninde öten çanın sesinden Binlerce minâre ebkem oldu. Allah için, ey Nebiyy-i ma'sûm, İslâm'ı bırakma böyle bîkes, İslâm'ı bırakma böyle mazlûm.
Mehmet Âkif Ersoy
Rasim Özdenören – Hadislerin Işığında Hz. Muhammed
Hz. Muhammed, insanlığı şereflendirdiği ilk andan itibaren, etkisi her Müslümanın son nefesini verdiği âna kadar devam eden bir dünya, hayat biçimini ortaya koymuştur. O, bazılarının gördüğü gibi Kur'an'ı insanlığa aktaran bir "postacı" değildir. Kendi hayatı ile Kur'an'ın tarif ettiği insanın nasıl yaşaması gerektiğini ortaya koymuştur. Onun söz ve davranışları, İslâm'ı en doğru şekilde yaşamak isteyen insanlar için nesillerdir rehber niteliğindedir.
Türk fikir hayatının müstesna isimlerinden Rasim Özdenören bu eserinde, herhangi bir sisteme bağlı kalmaksızın okuduğu hadis-i şeriflerden yola çıkarak, kendi dünyasındaki karşılıkları okurlarla paylaşıyor. Okuduğu hadis-i şeriflerin tamamının, aslında aynı anlamı bütünleyen devasa bir yapbozun parçaları olduğunu düşünen Özdenören'in, bu çalışmasıyla adeta modern bir "Kırk Hadis Şerhi" yapmış kabul edilebilir...
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
İnsanoğlunun cibilliyetinde haset diye bir duygu var. Haset şu: Bende yoksa kimsede olmasın!
Rasim Özdenören
‘ÂDEM, ALLAH’A YALVARDI; O NUR İÇİN BENİ AFFET!’
Yok bile yokken O vardı; O bir nur… Ki mutlak saffet. Âdem, Allah'a yalvardı; O nur için beni affet! … Son Peygamber, son Peygamber! İlk olunca sona geldi. Nur, fezayı tutan çember, Ondan gelip O'na geldi.
Necip Fazıl Kısakürek
Ünlü Rus yazarı Lev Tolstoy, 1908 yılında, Abdullah El-Sühreverdi'nin Hindistan'da basılmış "Hz. Muhammed'in Hadisleri" kitabını okumuştur. Okuduğu hadislerden bir risale (kitapçık) tertip etmiş, bunu Rusya'da bastırmıştır.
Rus halkı ve özellikle Rus aydınları, Tolstoy'u ilahi bir kuvvete sahip görüyor ve onun İslam'ı kabul ettiğinin duyulmasının, Rus toplumu içinde İslam'a güçlü bir akım başlatabileceğini biliyorlardı. Bu yüzden de Tolstoy'un Hz. Muhammed'in hadislerinden derlediği kitapçığını KGB gibi Rus istihbarat birimleri gizli tutmaya, unutturmaya ve basılmasını engellemeye çalışıyorlardı. Tolstoy, bu risale (kitapçık) ile Rus okurlarını Hz. Muhammed'in hadisleriyle tanıştırmıştır. Hadislerden seçtiği konularda "fakirlik" ve "eşitlik" gibi kavramları esas almış, Rus halkına ve onları aldatanlara bir ders verir nitelikte olmasına özen göstermiştir.
Tolstoy, seçip kitapçık haline getirdiği bu hadislerle, gerçek adalet ve eşitliğin, kardeşlik ve fedakârlığın, insana saygı ile sevginin İslam'da olduğunu vurgulamak istemiştir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.