Prof. Dr. İsmail Güleç'in anlatımıyla Kara Davud
İslam düşünce tarihinde şerh ve haşiyeler ciddi yer tutar. Bir kitabın daha iyi anlaşılması ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan şerhler, şarihin zihin kodlarını öğrenmemizi de sağlar. Asırlardır Allah Resulü'nü (SAV) anmak için en çok başvurulan kaynaklardan biri olan Delailü'l Hayrat üzerine pek çok alim şerh yazsa da hiçbiri Kara Davud kadar etkili olamadı. Prof. Dr. İsmail Güleç Kara Davud'u anlattı.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Bekir Salih Yaman: Kara Davud'un müellifi kim?
Prof. Dr. İsmail Güleç:
◾ Bir ulema ailesine mensup birisi. Kanûnî Sultan Süleyman devri müderrislerinden Kara Dâvud İzmitî'nin (1541) neslinden geldiği tahmin edilen Karadâvudzâde Mehmed Efendi'dir (ö. 1756). Maalesef hakkında fazla bilgimiz yok.
https://www.instagram.com/p/DFml2HIBplq/
Bekir Salih Yaman: Kitabın özelliği nedir?
Prof. Dr. İsmail Güleç:
◾ Kitap Delâil-i Hayrât tercümesi ve şerhinden çok daha fazlasıdır. Mehmed Efendi eserinde klasik şerh yönteminden farklı. Salavat ve duaların naklederken farklı konulara geçer, bunları birbirinden farklı kıssa ve tasavvufî menkıbelerle zenginleştirir. Eserin hacmi genişler, şerhten öte telif eser mahiyetini alır. Ahlâk ve siyer konularını işleyen bir mev'iza kitabıdır.
Klasikler'in yeni bölümünde "Kara Davud"u konuşuyoruz.📗
— Fikriyat (@fikriyatcom) February 3, 2025
Prof. Dr. İsmail Güleç'in anlatımıyla, edebiyat ve düşünce dünyamızı inşa eden eserlerin merkeze alındığı programımız "Klasikler"i Youtube kanalımız üzerinden takip edebilirsiniz.https://t.co/RyzkmZ1frS pic.twitter.com/yeE9THxVVS
Bekir Salih Yaman: Kitabın muhtevası hakkında bilgi verir misiniz?
Prof. Dr. İsmail Güleç:
◾ Kitap bir girişten sonra sekiz bölüme (hizib) ayırmak mümkündür. Girişte Cezûlî'nin eserini yazmasına vesile olan menkıbeler anlatılır.
1. Bölüm: Hz. Peygamber'e (SAV) salavat getirmenin fazileti, ebeveyni, doğumu, isimleri, isrâ ve mi'racı, arş, kürsî ve yedi gök tabakası, âlemlerin sayısı meselesi ve İblîs hakkındaki hikâyeler gibi konulara yer verilir.
2. Bölüm: Ehl-i abâ'nın sayısı ve Resûl-i Ekrem'in (SAV) hissî mûcizeleriyle ilgilidir.
3. Bölüm: Mukarrebîn ve hamele-i arş, cennet ehlinin ziyafet günleri, kevser, Resûlullah'ın hicreti, ayın yarılması (inşikāku'l-kamer) olayı ve Ebû Eyyûb el-Ensârî (RA) kıssası zikredilir.
4. Bölüm: Yahudi âlimlerine dair bazı menkıbeler, çocukların yaptıkları amellerin sevabının ebeveynlerine ulaşması ve namazın keyfiyeti gibi hususlarla ilgilidir.
5. Bölüm: Hızır ve İlyâs kıssaları, meleklerin tesbihi ve cuma namazının fazileti konularına temas edilir.
6. Bölüm: Hz. Mûsâ'ya (RA) Resûlullah'a (SAV) salavat getirmesinin emredilmesi, mîsak, Âdem'den Îsâ'ya kadar geçen peygamberlere ait menkıbeler ve Kur'an âyetlerinin sayısı gibi meseleler üzerinde durulur.
7. Bölüm: Bazı zikir metinlerini ve âyetleri okumanın fazileti, müminlerin meleklerden üstün konumda bulunuşu, nübüvvetin vehbî oluşu, hûrîler, Cebrâil'in Peygamber'e geliş sayısı, Resûl-i Ekrem'in (SAV) amcası Ebû Tâlib'le yaptığı Şam yolculuğu, Hz. Süleyman'ın (AS) kuşların zikrinden haber vermesi vb. konulardan bahsedilir.
8. Bölüm: Fakirliğin övünç vesilesi olduğunu belirten ve sûfîlerce Hz. Peygamber'e (SAV) atfedilen rivayetin mevzû oluşu, te'vil ve tefsirin açıklanması, ism-i a'zam duası, kalbin salâh ve fesadı üzerinde durulur. Firavun ve İblîs'le ilgili hikâyelere yer verilir. Eser Cezûlî'den nakledilen uzunca bir duanın tefsiriyle sona erer.