Şehirlerin sembolü olmayı başaran dünyaca ünlü 25 yapı
Dünyanın en ünlü şehir simgeleri, birçok gezginin rotasında yer alıyor. Kimi zamansa sadece bu sembol yapıları görmek için yola çıkılıyor. Mimari güzellikleri ve tarihi yaşanmışlıkları ile şehrin ikonları olmuş yapıların kaç tanesini biliyorsunuz? Dünyanın dört bir yanından ünlü şehirlerin sembolü haline gelen 25 yapıyı sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 10.07.2019
13:28
Güncelleme Tarihi: 12.10.2019
15:26
Müminlerin kıblesi Kâbe-i Muazzama, Cenâb-ı Hakk'ın Kur'an-ı Kerîm'de:
"Secde et ve yaklaş!" (el-Alak, 19) buyruğu ile emrettiği namaz ibâdetinin istikamet hedefidir. Aynı zamanda bütün Müslümanların müştereken teveccüh ettiği nokta, olan İslam dünyasının nabzının attığı yerdir.
İlahi nazarların insandaki tecelligahı kalbi olduğu gibi, kainattaki tecelligâhı da Kâbe'dir. Yani evren içinde Kâbe, bir aninsan vücudundaki kalb mesâbesindedir.
Kabe, insanların Allah'a şükretme ve af dileme şeklidir. Hayatın anlamını açıklayan Kabe'de hac görevini yapmak ise farzdır.
Angkor Wat, Kamboçya'da bulunan tarihi bir tapınak kompleksidir. Angkor Wat, 1.6 milyon metrekarelik bir alanı kaplar. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Angkor Wat, efsaneye göre Kamboçya; denizlerin hâkimi, ulu ejder Naga'nın kızı ile Brahman Hintli genci Kaudinya birlikteliğinden meydana gelir. Kaudinya bir gün teknesiyle dolaşırken prensesi görür ve aşık olur. Prensesin babası denizlerin hâkimi Naga, kızına evlilik hediyesi olarak, egemenliği altındaki bölgenin tüm sularını kendisine çekip ortaya çıkan bu toprakları verir ve Kambuja Krallığı böylece kurulur.
Dipnot: Khmer mimarisinin en önemli örneklerinden birisidir; ülkenin ulusal bayrağının üstünde betimlenmektedir.
Stonehenge anıtının sırları en meşhur gizemlerden biridir. Çok eski yıllarda yapıldığı düşünülen bu yapının nasıl oluşturulduğu hala merak konusudur. Toplamda 30 adet büyük kayanın üst üste ve yan yana konması ile oluşmuştur.
Yapının başlangıç tarihinin ise Neolitik taş devri olduğu düşünülmektedir. Ortalama 5000 yıl öncesinde yapılmış olan bu yapının o dönemde nasıl yapıldığı hala çözülememiştir.
Kız Kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır. Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar'da Bizans devrinden kalan tek eserdir.
Bu kule, pek çok efsane barındırıyor. Bunlardan biri, kuleye adını da vermiş olan Leandros Efsanesi'dir. Aralarındaki denize meydan okuyan aşıklar Leondros ve Hero'nun hikayesi trajediyle bitecektir. Fırtınalı bir gecede, Leondros kulede ışık yandığını görünce, Hero'nun kendisini çağırdığını düşünür ve denize atlar. Oysaki bu kez ışığı yakan Hero değil, gizlice buluştuklarını anlayan bir başkasıdır ve ışığı söndürür. Leondros, Boğazın dalgalarına gömülür; bunun acısına dayanamayan Hero ise kuleden atlayarak hayatına son verir. Efsanenin sonunda bu sevginin adına kulenin olduğu yere bir deniz feneri yapılır.
Kız Kulesi, uzun tarihi boyunca savunma kalesi, sürgün istasyonu, hapishane, karantina odası, radyo istasyonu, vergi noktası ve deniz feneri olarak kullanılmış. Üsküdar'ın sembolü olan kule, 2000 yılında özel bir şirket tarafından restore edildikten sonra gün içerisinde kafe ve restoran olarak hizmete açılmıştır.
GOLDEN GATE KÖPRÜSÜ - SAN FRANCISCO
Golden Gate Boğazı üzerinde bir asma köprüdür. Şu anda, dünyadaki en uzun yedinci asma köprüdür.
Köprünün ismi "Altın Kapı" anlamına geliyor fakat neden kırmızı? Çünkü Amerikan donanması, köprünün renginin gemileri tarafından fark edilebilmesi için siyah üzerine sarı çizgili olmasını ister, ancak mimar Edwin Morrow bunun yerine doğaya olan uyumu göz önünde bulundurarak köprüyü kırmızıya çalan turuncu rengine boyamayı tercih etmiştir.