Arama

Şeyhülislam Yahya'dan beyitler ve anlamları

Osmanlı döneminde, ilmiye sınıfına mensup şeyhülislamlar edebiyatla da ilgilendi ve çeşitli gazeller, mesneviler, kasideler kaleme aldı. Divan edebiyatının estetik anlayışına göre şiirler kaleme alan şeyhülislam şairlerden biri de Yahya Efendi idi. Klasik Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden olan Şeyhülislam Yahya, döneminde herkes tarafından beğenilen eserlere imzasını attı. Edebiyatımızda yeni bir tarz oluşturan Yahya Efendi'nin bazı şiirleri bestelendi. İşte Şeyhülislam Yahya'dan beyitler ve anlamları...

Dil safdır kederden amma güler yüz ister
Hûb olmayana neyler ayine-i mücella

Gönlümde keder ve endişe bulunmuyor, bu doğru. Ancak karşısında bir güler yüz olmayınca neye yarar? Ayna istendiği kadar cilalanmış, parlatılmış olsun, güzel olmayanı gösterdikten sonra elinden ne gelir?

Dil: Gönül
Hûb: Güzel
Ayine-i mücella: Cilalanmış, parlatılmış ayna

Abdülcebbarzade gibi devrin büyük bilginlerinden dersler alarak devam etti. Genç yaşta müderris olarak Atik Ali Paşa, Haseki Sultan ve Sahn medreselerinde çalıştı. Sonra kadılık makamına yükseldi. Önce Halep ve bir yıl sonra Şam kadısı oldu. Mısır Edirne ve Bursa'da kadılıkta bulundu. Üç kere Rumeli kazaskerliği görevini yaptı.

Dil gitti gerçi yerine kondu hezar gam
Biri gider bini gelir oldu belaların

Gönlüm elimden gitti, bir güzel onu benden çaldı ve yerine binlerce keder geldi. Sonuçta belaların biri gider bini gelir oldu.

Dil: Gönül
Hezar: Bin

Onun şiirine gösterilen ilginin en önemli sebebi, Bakî ile zirveye ulaşan biçim ve söyleyiş mükemmelliğine dayalı klasik tarzı ustaca sürdürmesi ve şiirleriyle hayatı arasında bilerek mesafe koymasıdır. Yahya Efendi'nin hayatıyla eseri arasına bilerek koyduğu mesafe şiirine ilgiyi artırdı.

Edebiyat çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgiler

Bahr isen katre-i naçiz göster kendini
Gönlüne gir ey gönül ol goncenin şeb-nem gibi

Deniz gibi büyük ve haşmetli olsan da, bir damla görünmelisin. Çünkü gülün kalbine girebilen o küçücük çiy damlasıdır; okyanus oraya sığmaz ki…

Bahr: Deniz
Katre: Damla
Nâçiz: Zavallı, küçücük
Şeb: Gece
Şeb-nem: Gece nemi

Nedim onu gazel tarzında Baki'nin seviyesinde görür. Yahya Efendi, gazel şairidir. Gazellerindeki söyleyiş ve eda, sadelik Ziya Paşa'nın da dikkatini çekmiştir.

Zülf-i siyehinden kesilir mi dil-i şeyda
Bir rabıtadır can ile canan arasında

Sevgili! Çılgın gönlüm senin siyah zülüflerinden bir türlü kesilmiyor. Sanki can ile canan arasında bir bağlantı, bir rabıtadır.

Zülf-i siyeh: Siyah zülüf

Rubai vezniyle gazel yazan ender şairlerdendi. Konumu gereğince kasideye fazla itibar etmeyen Yahya, yazdığı müzeyyel gazellerle bu tarzın yaygınlaşmasına öncülük etti.

Sözünüzün etkisini artıracak beyitler

Kim kaçar yalvarmadan dildâra amma neylesün
Aşık-ı şeyda niyaz ettikçe dilber naz ider

Sevgiliye yalvarmaktan kimse kaçınmaz ama çılgın âşıklar yalvardıkça sevgililer kaçıyor, elden ne gelir?

Dildâr: Sevgili
Aşık-ı şeyda: Çılgın âşıklar

Döneminin pek çok üst düzey devlet adamını ve şairini hicveden Nefî'nin bile saygısını kazanan Yahya Efendi çağdaşlarınca takdir edilmiş; Nevizade Atayî, Sabrî, Cevrî, Nailî, Nergisî, Ramî ve Rızayî ona kaside sunmuştur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN