Topluluk Önünde Konuşma Yapmanın Püf Noktaları
Konuşmak insanı diğer canlılardan ayırsa da bazen bu büyük bir korkuya dönüşebilir. Bazı insanlar konuşma yapmaktan, daha ziyade topluluk karşısında konuşmaktan çekinir. Yanlış bir şey söylemekten, doğru olanı yanlış aktarmaktan korkar. Bu korku hiç tanımadığı insanlar ya da kalabalık bir ortam olduğunda daha da artar. Bu noktada bilinmesi gereken tek şeyin "yaklaşımınız doğruysa konuşmanızın da doğru" olacağıdır. Yazıda bahsettiğimiz adımları uygularsanız her konuşmaya kendinize güvenerek başlayabilirsiniz. Söylemek istediklerinizi daha doğru aktarabilirsiniz. Hatta konuşmayı her şeyden daha çok sevebilirsiniz.
Önceki Resimler için Tıklayınız
📌SESİNİZİ GELİŞTİRİN
🎤Sesiniz ayırt edici özelliğiniz, kimliğinizdir. Sesiniz iyi değilse endişe etmenize gerek yok. Bazı ünlüler çok büyük sesleri olmamalarına rağmen başka özelliklerle bu durumun üstesinden geldiler. Hünerli sunuşları, konuya hakimiyetleri ve coşkularıyla...
🎤 Var olanı geliştirmeye özen gösterin, sunuşunuzu güçlendirin. Size yeterince yüksek sesle konuşmadığınız söyleniyorsa veya çok hızlı konuştuğunuz söyleniyorsa bunların üzerinde çalışın. Bunların üstesinden gelmenin en iyi yolu sesinize alışmaktır. Sesinizle barışmanın en kolay yolu ise yüksek sesle konuşarak çalışmaktır. Size doğal gelen ve kendinizi rahat hissettiğiniz bir konuşma tarzı geliştirmeniz de size faydalı olacaktır.
📌DİK DURUN
🎤Konuşma esnasında ne robot gibi davranın ne de kamburlaşın. Rahat olun.
🎤 Kambur ya da eğri durmak hem nefes alış-verişinizi engeller hem de kötü bir görüntü oluşturur.
🎤 Kullandığınız mikrofonsa uygun yüksekliğe getirin, eğilmeyin. Mümkünse sıranız gelmeden bunu ayarlayın veya ayarlatın. Mikrofona normal ses tonuyla konuşun, bağırmanıza lüzum yoktur. Ayrıca bağırıyor olmanız duyulmanızı daha da zorlaştırır. Bu nedenle mikrofonla aranızdaki mesafeyi doğru ayarlamaya dikkat edin.