Türkiye'de Çocuk Edebiyatını Kuran Şair: Cahit Zarifoğlu
Uzaklara dalan bakışları ile hafızamıza kazınan Cahit Zarifoğlu kişiliği ve edebi yönüyle edebiyatımızı derinden etkilemişti. Şiirleri ve düz yazıları ile edebiyatımıza kendine has bir yenilik getiren Cahit Zarifoğlu; kullandığı imgeler, metinde kurduğu bütüncüllük ile kendine has bir sanatçıydı. Zarifoğlu'nu, şiirini, edebi hususiyetlerini Şair-Yazar Mustafa Akar ile konuştuk. Akar, "Gerçekten Batı standartlarında bir modern şiir üretmiş bir insandan bahsediyoruz" cümlesi ile Zarifoğlu'nun eşsiz şair yönünü tarif ediyor.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Mustafa Akar:
Soru: Cahit Zarifoğlu'nu çocuk edebiyatının ülkemizdeki en önemi isimlerinden birisi olarak kabul edebilir miyiz? Diğer bir deyişle Zarifoğlu çocuklar için ürettiği metinlerle çocuk edebiyatını şekillendirdi, diyebilir miyiz?
Mustafa Akar:
'Cahit Zarifoğlu kurdu' deriz. Çünkü Cahit Zarifoğlu'ndan önce bizde çocuk edebiyatı yok. Yani olanlar var ama onlar Batı tandanslı birtakım metinler üretmeye çalışan çalışmalar ve çabalar. Ya da birtakım yeni tip masal üretme çalışmaları ve çabaları. Bir kısmı halk evlerinin ürettiği metinler. Cahit ağabey bu toprakların sesini üretmiş bir isim. O da değil yarım kalmış romanına bakarsanız, hikâyelerine bakarsanız bayağı bayağı Gabriel Garcia Marquez gibi, yeni gerçekçiler gibi hikayeler metinler üreten bir insan.
CAHİT ZARİFOĞLU'NUN İŞARET ÇOCUKLARI'NDAN 20 UNUTULMAZ ALINTI
Mustafa Akar: