Türkiye'de en çok okunan 10 şiir
1999'dan beri yayında olan şiir platformu Lyrikline tarafından yapılan "Dünyanın En Çok Okunan Şairleri ve Şiirleri" sıralamasına göre dünyanın en çok okunan şiirleri açıklandı. İkinci sırada Türkiye'den "Garip" akımının en ünlü isimlerinden biri yer alıyor. Sizler için, Türkiye'de en çok okunan 10 şiiri derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Haydar Ergülen, 14 Ekim 1956'da Eskişehir'de doğdu. İlk ile ortaokulu Eskişehir'de, liseyi Ankara'da okudu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. İlk şiiri 1972'de "Mehmet Can" adıyla yayımlandı.
Can Yücel'in, ilham kaynağı ve şiirlerinin konuları doğa, insanlar, olaylar, kavramlar, heyecanlar, duyumlar ve duygular üzerine şekillendi.
Lorca, Shakespeare, Brecht'in oyunlarını da çeviren şair Yücel, Shakespeare'in "Olmak ya da olmamak" anlamındaki "To be or not to be" cümlesini, "Bir ihtimal daha var, o da ölmek mi dersin" şeklinde Türkçeleştirmesiyle dikkati çekti. Yücel, bademcik kanseri tedavisi görürken 12 Ağustos 1999'da, 73 yaşında hayata gözlerini yumdu. Can Yücel en sevdiği günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça'da toprağa verildi.
ANLAR
Görmediğim bir çok yere giderdim.
Dondurma yerdim doyasıya ve daha az bezelye.
Gerçek sorunlarım olurdu hayali olanların yerine.
Yaşamın her anını gerçek ve verimli kılan insanlardandım ben.
Yeniden başlayabilseydim eğer, yalnız mutlu anlarım olurdu.
Farkında mısınız bilmem. Yaşam budur zaten.
Anlar, sadece anlar. Siz de anı yaşayın.
Hiçbir yere yanında termometre, su, şemsiye ve paraşüt almadan,
Gitmeyen insanlardandım ben.
Yeniden başlayabilseydim eğer, hiçbir şey taşımazdım.
Eğer yeniden başlayabilseydim,
İlkbaharda pabuçlarımı fırlatır atardım.
Ve sonbahar bitene kadar yürürdüm çıplak ayaklarla.
Bilinmeyen yollar keşfeder, güneşin tadına varır,
Çocuklarla oynardım, bir şansım olsaydı eğer.
Ama işte 85'indeyim ve biliyorum…
Ölüyorum…
Jorge Luis Borges
Jorge Luis Borges'in, gerçeküstücülük konusunda yazdığı denemeleri ile ünlüdür. Borges'in, "büyülü gerçekçilik" akımının ilk örneklerinden biri sayılır. Ama onun asıl kariyeri 1935'te yazdığı "Borges stili"nin ilk örneği denilen, hayali bir romanı eleştirdiği Al-Motasim'e Bir Bakış isimli öyküsüdür.
1936'da denemelerini topladığı Sonsuzluğun Tarihi Historia de la Eternidad basıldı. Ailesinden gelen hastalık nedeniyle görme bozukluğu çeken Borges bu dönemde görme yetisini tamamen kaybetti. Zannedilenin aksine, Nobel ödülünü alamadan 87 yaşında, 14 Haziran 1986'da Cenevre'de karaciğer kanserinden hayatını kaybetti.