Ünlü yazarların en çok etkilendiği kitaplar
George R. R. Martin'in bir Yüzüklerin Efendisi hayranı olduğunu biliyor muydunuz? Ya da Ernest Hemingway'in bir Madame Bovary hayranı… Sizler için yazarların kendi yaşam öykülerinden derlenen bilgiler ışığında en çok etkilendikleri romanları listeledik.
Hangi yazar okudu : Vladimir Nabokov
Dönüşüm kitabının özeti:
"Gregor Samsa bir sabah yatağında sıkıntılı rüyalarından uyandığında, kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu." Dönüşüm çağdaş dünya edebiyatının en çok tartışılan başyapıtlarından biridir. Kafka, ailesiyle birlikte yaşayan bir gencin sabah uyandığında kendini bir böceğe dönüşmüş olarak bulmasını öyküleştirmektedir. Bu öykü aynı zamanda günlük yaşamın tekdüzeliğine karşı bir başkaldırıdır.
Hakkında yüzlerce makale yazılmış, yüzlerce konuşmanın ana konusu olmuş ''Dönüşüm'' bize sadece Gregor Samsa'nın değil aynı zamanda onun etrafındakilerin durumunu sunuyor. Bu bakımdan bu öyküde dönüşenin kim olduğu da üzerine düşünülmesi gereken hususlardandır. Eser boyunca herkes kendinden bir şeyler kaybeder, yeni bir hüviyete bürünür.
Hangi yazar okudu : George R.R. Martin
Yüzüklerin Efendisi kitabının özeti:
Tolkien'ın yapıtı söz konusu olduğunda, dünya ikiye bölünür denir. Yüzüklerin Efendisi'ni okumuş olanlar ve okuyacak olanlar. Yüzüklerin Efendisi yirminci yüzyılın en çok okunan yüz kitabı arasında en başta geliyor; bilim kurgu, polisiye, ana akım demeden, tüm edebiyat türleri arasında tartışmasız bir önderliğe sahiptir. Bir açıdan bakarsanız bir bilim kurgu romanı, başka bir açıdan baktığınızda insanlık durumu, sorumluluk, iktidar ve savaş üzerine bir romanıdır.
Hangi yazarlar okudu : Jay McInerney, J.K. Rowling
Emma kitabının özeti:
Jane Austen, 1815'te, 39 yaşındayken tamamladığı Emma'nın en sevdiği romanı olduğu söyledi. Bir taşra kasabasındaki üç genç kızın "gerçek aşk"ı arayışını anlatan roman, bir yandan insan yaradılışının zayıf yönlerini, bir yandan 19. yüzyıl İngiliz toplumunun katı ve ikiyüzlü geleneklerini inceden inceye alaya alır.
Büyük İngiliz şairi Lord Tennyson, Jane Austen'ı, "Shakespeare'den sonra en büyük İngiliz yazarı" diye nitelendirilmişti. Jane Austen külliyatı, Sir Winston Churchill'in başucundan eksik olmazdı. Yapıtları çoktan ''Dünya Klasikleri'' arasındaki yerini almış olan Austen günümüzde "İngiliz edebiyatının Mozart'ı" olarak tanınıyor.
Hangi yazarlar okudu : Stephen King, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Alan Hollinghurst, Ha Jin, George Saunders
Anna Karenina kitabının özeti:
Tolstoy'un en önemli romanı olarak kabul gören Anna Karenina kesinlikle insanı paramparça eden, yürek yakan bir hikâyedir. Sevgisiz evliliğinin içinde tutsak olmuş Anna, akıl almazı yapıyor ve her şeyden vazgeçiyor. Duygusal ve asi Anna ile yakışıklı asker Vronsky arasındaki sonu feci biten, hazin aşk hikâyesi tarihin en büyük romanlarından biridir.
Vladimir Nabokov, Tolstoy'un Anna Karenina'sını dünya edebiyatının en büyük aşk öykülerinden biri olarak nitelendirilir. Matthew Arnold ise romanı 'yaşamdan bir kesit' diye tanımlar.
Hangi yazarlar okudu : Edwidge Danticat, Heidi Julavits
Yabancı kitabının özeti:
"Albert Camus"un en tanınmış, en çok yabancı dile çevrilmiş, en çok incelenmiş ve hala en çok satan kitaplar arasında yer alan "Yabancı" aynı zamanda yazarın en gizemli yapıtıdır. Ölümün egemen olduğu bir varlığın en anlamsız olgularını saçma bir düzensizlik içinde yaşayan bu romanın başkişisi "Meursault", bir simge kahraman değildir, "adı" olmayan bir "Yabancı"dır; bu eksik kimlik, gerçeklikten algıladığı şeyi yapılandıramayan, yeniden örgütleyemeyen, ama gerçekliğin yankılarını yakalamaya çalışan bir boş bilincin imgesidir.
Onun kayıtsızlığı ve edilgenliği, işte bu boş bilincin ürünüdür. Yabancı, büyüleyici gücünü, içinde barındırdığı trajedi duygusuna borçludur. Bir türlü ele geçirilemeyen anlamın sürekli aranması, bilinç ile toplumsal dünya arasındaki çatışmadır. "Mutluluk, bir yerde ve her yerde hiçbir şey beklemeden dünyayı, insanları sevmektir," der Camus. Giderek daha çok sevilen bir yazar olması, onun bu sevgisinin yansımasından başka bir şey değildir.