Victor Hugo'nun Hz. Muhammed'i anlattığı şiir
Fransa'nın başkenti Paris'te bir yangın, mimarlık tarihindeki en önemli miraslardan birini alevleriyle yok etti. Zamana yenik düşmeyen bu eser, Victor Hugo'nun Notre Dame'ın Kamburu romanıyla tüm dünyada tanındı, sevildi. Bu yangın felaketi ile tekrardan gündeme gelen Hugo'nun romanı şimdilerde çok satanlar listesinde ilk sırayı aldı. Hakkında yapılan çalışmaların bir tanesinde ise Hz. Muhammed için yazdığı şiir ön plana çıktı. İşte, Klasik akımın öncüsü olan Victor Hugo, şiiri Mahomet ve büyük tartışmaların soruları…
Önceki Resimler için Tıklayınız
Son bölümde ise hasta iken son kez mescide gelerek yaptığı dinleyenleri hüzne boğan konuşma yer alıyor. Sahabeden birinin ağzından Hz. Peygamber'in doğumunda meydana gelen mucizeler aktarılıyor. Ve Hz. İsa için kurulan cümleler. Katolik Fransa'da Hz. İsa'nın tanrının oğlu olmadığını dile getiriyor. Burada söylenenler de Kuran'dan ilgili ayetlerin tercümesinden başka bir şey değil. Şiirin devamı hep ya bir hadisten iktibas ya da telmih.
Düşmanlarının kendilerine kötülük etme konusundaki inatlarını ve ısrarını belirtmek için ayı ve güneşi ellerine verse de vazgeçmeyeceklerini söylemesi ya şairin olayları karıştırması ya da şairce bir tasarrufta bulunması olarak görülebilir. Ashabının kendisini desteklemesini Hermes ve Levi'nin desteklenmesine benzetmesi de bizdeki naatlarda karşılaştığımız benzetmeler değil.
Misafiri sevmek, dürüst olmak, adaletli olmak tavsiyelerinden sonra sıra cennet ve cehennem tasvirine geliyor. Konuşmasını tamamladıktan sonra evine geçmesi, Ebubekir'e namaz kıldırmasını söylemesi ve arkasında namaz kılması ifade edildikten sonra sıra o günün akşamında vefat etmesine gelir. O vefat etmez, bir dostunun yanına gidecektir ve yolda ona eşlik etmek üzere de Azrail gelmiştir. Azrail'in "Allah seni bekliyor" demesi üzerine hay hay deyip ardından yürümesi gözümüzün önünde canlandırabileceğimiz kadar canlı tasvir edilmiş.
Hugo her ne kadar Peygamberimizin hayatının son dönemini anlatıyor görünse de hatırlamalar ve geriye dönmelerle çocukluğundan yaşlılığına kadar tüm önemli olaylara değinir. Şiirin son bölümü ise neredeyse hep hadislerden oluşur.
Victor Hugo'nun Hz. Muhammed başlıklı şiirinin Yakup Yaşa tarafından yıllar süren çalışmanın ardından ortaya çıkan çevirisi: