Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Edebiyat
  • Yaşamı şiirlerinin derinliklerine sığdıran İsmet Özel'den hayatı anlama kılavuzu

Yaşamı şiirlerinin derinliklerine sığdıran İsmet Özel'den hayatı anlama kılavuzu

İsmet Özel'i salt mısralarındaki kelimelerle anlamaya çalışmak onun şiirinden uzaklaşmak demektir. Özel'in düşüncelerini sadece kelimelerinden okumaya çalışmak yanıltıcı olur. Mesela şiirinde "şehir" derken, onun modern hayat ve siyasi-iktisadi dünya sistemine dair temel yaklaşımını bilirseniz derinliğini fark edebilirsiniz.

"Şaşılacak bir dünyada yaşamaktı; öğrendik/ şimdi külçeler yüklüyüz şaşılacak bir biçimde/ külçeler yüklüyüz ve çıkmak istiyoruz yokuşu" derken "Tahrik" şiirinde, aslında varoluşsal bir meseleyi ele aldığını görürüz. 1963 yılında yayınladığı ilk şiirinden bu yana edebî faaliyetlerini sürdüren İsmet Özel, İslâmî bakış açısı, şiirlerinde ses ve mana yönünden bağımsız dili ve kendine has üslubuyla Türk şiirinin zirve şairleri arasında bulunuyor.

İsmet Özel, 1987 yılında yayımlanan Erbain isimli şiir kitabında yer alan "Tahrik" şiirinde, insanın dünyaya gelişinin manasından ve bu manaya uygun davranışlarda bulunma yükümlülüğünden bahsediyor

İsmet Özel'in kendi sesinden "Tahrik" şiiri…

  • 2
  • 7
İSMET ÖZEL'DEN "TAHRİK" ŞİİRİNİN TAHLİLİ
İSMET ÖZEL’DEN TAHRİK ŞİİRİNİN TAHLİLİ

"Dünyaya gelmek demek, başka bir âlemden dünyaya gelmek demektir. Bu başka âlem yukarıda bir âlemdir ve biz dünyaya geldiğimiz yere dönmek üzere geliriz. Ama dönemeyebiliriz."

İsmet Özel'den "Tahrik" şiirinin tahlili…

  • 3
  • 7
EN ÇOK ÖLÜM TEMASI İŞLEYEN ŞAİR
EN ÇOK ÖLÜM TEMASI İŞLEYEN ŞAİR

İsmet Özel, modern Türk şiirinin son 40 yıl içinde ölüm teması üzerine en çok şiir yazan şairdir. Sizler için, "Şiirin yüzünü hiç kimsenin hatırlamadığı bir dünyada birinin kalkıp, şiirin tanınmaya değer bir yüzü olduğunu, ortalıkta dolaşan renkli ve solgun yüzlerce hayaletin yalnızca maskeler olduğunu söylemesi lazım" diyerek yokluğunu hissettiğimiz şeyleri tamamlayan İsmet Özel'den yüz alıntıyı derledik.

İSMET ÖZEL'DEN HAFIZALARA KAZINAN 100 ALINTI

  • 4
  • 7
İSMET ÖZEL’İN ŞAİRLERE ÖNEMLİ BİR TAVSİYESİ
İSMET ÖZEL’İN ŞAİRLERE ÖNEMLİ BİR TAVSİYESİ

Şairler hakkında az konuştuğunu bildiğimiz İsmet Özel, Sezai Karakoç hakkında konuştu. Özel, Karakoç'u "modernleşen Türk şiirimizin en bilge şairi" olarak selamlıyor. Ve ekliyor: "Sezai Karakoç şiirinde bir bilge ve bir çocuk aynı anda konuşur."

Özel'in şairlere önemli bir tavsiyesi: "Şairler… Bir yerlerde birileri tarafından kabul görmeyi küçümsedikleri ve gerçekten hakikatle ilgili dertleri olduğunu bilip bildirmeleriyle işlerini sağlam yapabilirler."

İSMET ÖZEL: SEZAİ KARAKOÇ ÜZERİNE

  • 5
  • 7
İSMET ÖZEL ŞİİRLERİ
İSMET ÖZEL ŞİİRLERİ

Türk şiirinin yaşayan en önemli kalemlerinden olan İsmet Özel sadece şair değil, düşünür kimliğiyle de ön plana çıkmıştır. "Şiirin yüzünü hiç kimsenin hatırlamadığı bir dünyada birinin kalkıp, şiirin tanınmaya değer bir yüzü olduğunu, ortalıkta dolaşan renkli ve solgun yüzlerce hayaletin yalnızca maskeler olduğunu söylemesi lazım" diyerek yokluğunu hissettiğimiz bir şeyleri tamamlayan şairin şiirlerinden alıntıları sizler için derledik.

TÜRK EDEBİYATININ 'ÖZEL' ŞAİRİNDEN ALINTILAR

  • 6
  • 7
BİR YUSUF MASALI VE İSMET ÖZEL
BİR YUSUF MASALI VE İSMET ÖZEL

İsmet Özel, felsefesi gereği, insanı her daim değerli kıldı. Bir Yusuf Masalı ile tüm insanlığın masalını yazdı. İsmet Özel'e göre, insan hayatında sıkıntının en yoğun hissedildiği dönem gençlik yıllarıdır. Çocukluktan yeni çıkmış ve henüz yürüyecekleri yolun sınırlarını belirgince çizmemiş insanlar kolayca sıkılır ve başkalarını kolayca sıkıcı bulurlar, der. Sizler için hem insanlığı hem de şairin düşünce dünyasını algılamamızı kolaylaştıracak alıntıları derledik.

İNSANLIĞIN MASALINI YAZAN İSMET ÖZEL'DEN EŞSİZ ALINTILAR

  • 7
  • 7
İSMET ÖZEL’İN “ŞİİR OKUMA KILAVUZU’’
İSMET ÖZEL’İN ŞİİR OKUMA KILAVUZU’’

İsmet Özel, şiir okumanın, bir 'kılavuz'u gerektirecek kadar çetin bir iş olduğunu ifade eder. Şairin, ''Bir insan şiir okumayı seçmişse, bu okuma süresince ve sonucunda kişiliği, kimliği ve yeryüzünde sahip olduğu yer bakımından şiirden bir kazanç sağlamayı düşünüyorsa, yapacağı bu işi tesadüflerin umursamaz akışı içinde değil de kararlılık içinde gerçekleştirme yolundaysa o insanın şiir okumak için bir kılavuza ihtiyacı vardır.'' sözleri, böyle bir ''kılavuz''un gereğini ortaya koymaktadır.

İSMET ÖZEL'İN ANLATIMIYLA 'TÜRK ŞİİRİ'

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN