Arama

Hafızamızdaki bilgilerin kalıcılığını arttıran kolay ezberleme yöntemleri

Herkes yaşamının belli dönemlerinde ezber yapmaya ihtiyaç duyar. Belki bir telefon numarası, belki bir ders notu ya da bir şarkı sözü… Sonuçta her ne nedenle olursa olsun, ezber yapmak önemli ve çoğu insana göre zor olan bir iştir. Özellikle öğrencilik dönemlerinde en büyük korku ve sorun olarak karşımıza çıkmış ezber meselesi için belli başlı yöntemler imdadımıza koşuyor. İşte, bilgilerin hafızamızda uzunca yer tutmasını sağlayacak kolay ezberleme yöntemleri…

  • 1
  • 25
NEDEN UNUTUYORUZ?
NEDEN UNUTUYORUZ?

Unutmak, aslında bir savunma mekanizması. Beynimiz unutarak bizi gereksiz bilgi ile fazla yükleme yapmaktan korumaya çalışır. Yani, beyin, Bir savunma mekanizması olarak öğrenilen her şeyi kısa süreli hafızaya atıyor ve kişi tekrar yapmadıkça bu bilgileri uzun süreli hafızaya atmayarak unutmayı sağlıyor.

Bununla ilişkili olarak, Alman psikolog Hermann Ebbinghaus, öğrendiklerimizi daha kolay ezberlemeye yardımcı olacak evrensel bir formül geliştirdi.

  • 2
  • 25
EBBİNGHAUS UNUTMA EĞRİSİ
EBBİNGHAUS UNUTMA EĞRİSİ

Ebbinghaus Unutma Eğrisi, öğrendikten sadece bir saat sonra, edindiğimiz bilgilerin yarısından fazlasını unuttuğumuzu, bir hafta sonrasında ise sadece %20'sini hatırladığımızı gösteriyor.

  • 3
  • 25
ZORLA EZBERLEMEK DAHA ÇABUK UNUTTURUYOR
ZORLA EZBERLEMEK DAHA ÇABUK UNUTTURUYOR

Ebbinghaus'a göre, zorla ezberlemeye çalışmak etkili bir şey değil. Çünkü beyniniz, zorlayarak ezberlemeye çalıştığınız şeyleri hızlı bir şekilde kavrayamıyor ve aralarında güçlü çağrışımlar kuramıyor. Uzun süreli hafızaya atmak istediğiniz şeyler için belirli sürelerde tekrarlar yapmakta fayda var.

Bir şeyleri uzun süre hatırlamak istiyorsanız, ezber süresini uzatmanız gerekir. Örneğin, öğrencilerin ezber gerektiren bir sınav için bir gün öncesinden değil de birkaç gün öncesinden sınavlarına çalışması daha verimli olacaktır.

  • 4
  • 25
NE ÖĞRENDİĞİNİZİ ANLAMAYA ÇALIŞIN
NE ÖĞRENDİĞİNİZİ ANLAMAYA ÇALIŞIN

Anlaşılan şeylerin ezberlenmesi beynin çağrışım bulmasını kolaylaştırır. Böylece, bu bilgiler dokuz kat daha hızlı bir şekilde uzun süreli hafızaya atılabiliyor.

  • 5
  • 25
SİZİN İÇİN EN ETKİLİ ÇALIŞMA ZAMANINI BULUN
SİZİN İÇİN EN ETKİLİ ÇALIŞMA ZAMANINI BULUN

En iyi öğrenme zamanı, bölünmediğiniz ve enerjik olduğunuz zamandır. Kimileri sabah erkenden kimileri ise gece geç saatlerde ders çalışmayı daha verimli bulur. Siz de sizin için en verimli zamanı bulun ve o zamanlarda çalışın.

Ezber yapmak için zihninizin dinç olacağı sabahın erken saatlerini tercih etmelisiniz. Ve gece yatmadan önce sabahleyin ezberlediğiniz ve gün içinde tekrar ettiğiniz bilgileri gözden geçirmelisiniz. Böylece aklınızda kalmasını istediğiniz bilgilerin kalıcılığı % 20 ila 30 oranında artacaktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN