Ölüme sürükleyen tehlikeli oyunlar
Ebeveynler, çocuklarının odalarında sokaklardan daha güvende olduğunu düşünseler de aslında internet dünyasında gerçeklik algısını kaybederek hipnoz olma ihtimalini göz ardı ediyorlar. Fakat, ailelerin unuttuğu ihtimallerin arasında ölüme de neden olabilen büyük tehlikeli oyunlar bulunuyor. Mavi Balina, Mariam gibi popülerliği artmaya başlayan bu sanal oyunlar, dünyanın yeni kâbusu oldu. İşte sizler için ölüme sürükleyen oyunları derledik.
Mobil platform üzerinde oynanabilen Mariam oyunu, Ağustos 2017'de Suudi Arabistan'da geliştirildi. Oyunun yayınlanmasının ardından büyük tepkiler geldi. Birleşik Arap Emirlikleri'nin üçüncü büyük kenti Şarika'da polis, Mariam oyununa karşı vatandaşlarını uyardı. Uzmanlara göre oyun, yasa dışı amaçlar ve bilgi hırsızlığı için kullanıcıların kişiler bilgilerini ele geçirebiliyor. Mariam oyununun geliştirici olan Salman Al Harbi, oyunda cevap olarak verilen bilgilerin kayıt altına alınmadığını söylese de Salman Al Harbi'nin bu ifadelerine kanıt olabilecek herhangi bir delil ortada yok.
Oyunda, "Mariam" adında 9 yaşındaki kız, kaybolduğunu söyleyerek, eve dönmek için oyuncudan yardım istiyor. Oyun başlamadan önce kişinin ismi, adresi, yakın çevresi soruluyor ve Facebook, WhatsApp gibi uygulamalara erişim izni isteniyor. Oyunda kullanıcılara, "Eviniz nerede? Facebook hesabınız ne?" gibi kişisel sorular soruluyor. Oyuncular ancak bu sorulara yanıt vererek bir sonraki aşamaya geçebiliyor. Bazen kişiye siyasi sorular da sorulabiliyor.
Sosyal medyada tecrübelerini paylaşan bazı bloggerlara göre, farklı dillerde konuşan bir robot, cep telefonundan arayarak "Seninle tekrar görüşeceğiz" gibi kaygı verici bir ses dinletiyor ve oyunculara mesajlar yolluyor. Korku filmlerinde de kullanılan çığlık ve fısıltı efektleri olan müzikler dinletiliyor.
Bu oyunu oynayan insanların çoğu oyunu oynamaya başladığından beri hayaletler gördüğünü, bir varlığın peşlerine takıldığını söylüyor. Bu tehlikeli oyun, çocuklar üzerinde psikolojik baskı ve çaresizlik duyguları aşılıyor. Kullanıcıların uyku kalitesi bozuluyor ve anksiyete, depresyon gibi çeşitli ruhsal bozukluklar görülebiliyor. Bu tür oyunların çocuk ve gençlerde intihar girişimlerine neden olabiliyor. Çocuklar, bu oyunlarla şiddete karşı duyarsızlaşıyor.