Türkiye'nin çılgın projesi: Kanal İstanbul
Türkiye'nin çılgın projesi Kanal İstanbul, hem İstanbul hem de Türkiye için tarihin en önemli adımlarından biri olarak gösteriliyor. Uzunluğu 45 kilometre olarak tasarlanan proje ismi, ilk kez 2011 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilmişti.
1.Türkiye'nin çılgın projesi Kanal İstanbul, hem İstanbul hem de Türkiye için tarihin en önemli adımlarından biri olarak gösteriliyor. Uzunluğu 45 kilometre, genişliği yüzeyde 145-150, tabanda 125, derinliği ise 25 metre olarak tasarlanan projenin ismi ilk kez 2011 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirildi. Cumhurbaşkanının 'Çılgın Proje' adıyla tanıttığı Kanal İstanbul'un güzergâhının 1/100 bin ölçekli rezerv yapı planıyla Türkiye'nin yüz akı projesinin tüm ayrıntıları tek tek belirlendi. Plana göre; Avcılar, Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridorundan geçecek Kanal İstanbul, 45 kilometre uzunluğunda olacak. Sondaj çalışmaları tamamlanan 453 milyon metrekare alan üzerinde kurulması planlanan proje kapsamında 7,5 milyon kişinin yaşayacağı hesaplandı.
2.Kanal İstanbul, Küçükçekmece Gölü-Sazlıdere Barajı-Terkos Gölü'nün doğusunu takip eden güzergâhta inşa edilecek. Kanalın maliyeti ve uygunluğu açısından belirlenen güzergâh, Marmara Denizi'ni Küçükçekmece Gölü'nden ayıran kısımdan başlıyor. Güzergah, Altınşehir ve Şahintepe mahallelerinden geçerek, Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek. Sonrasında Sazlıbosna Köyü'nü geçerek Dursunköy'ün doğusuna ulaşıp Baklalı Köyü'nü geçtikten sonra Tayakadın, Terkos ve Durusu mahallelerinin yakınlarında Terkos Gölü'nün doğusundan Karadeniz'e ulaşacak. Proje alanı, Arnavutköy (28.6 km) Küçükçekmece (7 km), Başakşehir (6.5 km) ve Avcılar (3.1 km) ilçe sınırları içinde.
3.Projenin maliyeti yaklaşık 100 milyar doları bulacak. Kanal İstanbul projesinin inşaat aşamasında 7 bin kişi çalışacak. İşletme aşamasında ise yardımcı tesisler de dâhil olmak üzere toplam bin 500 kişinin çalışması öngörülüyor. Kanal derinliğine bağlı olarak yaklaşık 1,5 milyar metreküp hafriyat çıkması bekleniyor. Deniz ve dip taramasından da 115 milyon metreküp malzemenin çıkacağı tahmin ediliyor. Projenin toplam maliyetinin 20 milyar dolar olması bekleniyor. Köprü ve havalimanları gibi yatırımlar da hesaba katıldığında toplam maliyetin 100 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
4.Mevcut durumda detay mühendislik çalışmaları devam eden yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaki Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Durusu Gölü'nün doğusunu takip eden güzergâhın inşaatının 5 yılda tamamlanması bekleniyor. Proje tamamlandığında, 350 DTW büyüklüğündeki gemilerin bile geçişi için uygun olacak. Kanal İstanbul'un ekonomik ömrü ise 100 yıl olacak.
5.Kanal İstanbul planlarına, yeşil alanlar, kentsel çalışma alanları, korunacak alanlar, yapı sınırlaması getirilecek ve korunacak alanlar, sosyal altyapı alanları, afet tehlike alanları, su, atıksu ve atık sistemleri, sağlık, turizm, ulaşım, karayolları, demiryolları, denizyolları ve havayolları alanları işlendi.