Arama

Dağıstan'da neler oluyor?

Kuzey Kafkasya'nın önemli gölgelerinden biri olan Dağıstan son günlerde elim olayların merkezinde yer aldı. 23 Haziran Pazar günü gerçekleşen eş zamanlı terör saldırıları bölge halkını endişeye ve korkuya sürükledi. Peki bu eylemler nasıl gerçekleşti ve olayın failleri kim? Stratejik Nokta'da Dağıstan'ı inceliyoruz.

  • 6
  • 10
DAĞLILARIN DİYARI: DAĞISTAN
DAĞLILARIN DİYARI: DAĞISTAN

◼ Yaşanan terör saldırısının ardından gündeme gelen Dağıstan merak ve konusu oldu. Dağıstan nereden? Bu ülkede kimler yaşar? Kısaca anlatalım.

◼ Dağıstan, Türkçe "dağ ülkesi veya dağlık ülke" manalarına gelmektedir. Dağıstan, Doğu Kafkasya'da Hazar Denizi'nin batı sahilinde konumlanır. Bu güzel diyarın başkenti Mahaçkale'dir.

  • 7
  • 10
DAĞISTAN NEREDE?
DAĞISTAN NEREDE?

◼ Dağıstan coğrafi olarak Kafkas ve Andi Sıra Dağları, Sulak ve Samur nehirleriyle Hazar Denizi arasında kalan sahil boyunca uzanan dağlık bir bölgede bulunur.

Sovyetler Birliği döneminde Hasavyurt, Kızlar ve Acıgöl bölgelerinin eklenmesiyle Dağıstan bugünkü halini almıştır. Burası aynı zamanda hem nüfus bakımından hem de coğrafi açıdan Kuzey Kafkasya'nın en önemli bölgelerinden biri kabul edilmektedir.

STRATEJİK NOKTA: TARİHİ SÜREÇTE TİBET SORUNU

  • 8
  • 10
TÜRKİSTAN'IN KAPISI
TÜRKİSTAN’IN KAPISI

Kafkasya aynı zamanda Türkistan'ın kapısı olarak anılıyor. Hazar Denizi'ne kıyısı bulunan Kazakistan, Türkmenistan ve bu devletlerin arkasında bulunan Türk devletleri açısından da Dağıstan batıya açılan bir geçiş kapısıdır.

◼ Tüm bunlar bir arada düşünüldüğünde hem Türk tarihi hem de Türkiye için Dağıstan oldukça ehemmiyet gösterilmesi gereken bir noktada.

  • 9
  • 10
DAĞISTAN NEREYE BAĞLI?
DAĞISTAN NEREYE BAĞLI?

Tarihte birçok devletin çekişmesine sahne olan Dağıstan halen büyük güçlerin üzerinde oyunlar oynadığı bir stratejik bir konumda. Bunun en büyük kanıtı ise daha geçen gün gerçekleşen eş zamanlı terör saldırılarıdır.

◼ Kanlı eylemin sinagog ve kiliseye yapıldığı düşünüldüğünde Müslümanlar hedef gösterilmek istenmiştir, bu açıkça anlaşılır. Bunun tek amacı ise bölge halkını huzursuz edip birbirine düşürmektir.

Hayalet Kent: Gamsutl

  • 10
  • 10
DAĞISTAN DİNİ
DAĞISTAN DİNİ

◼ Gerçekleştirilen hain eylemin faili ya da failleri bilinmese de bahsettiğimiz amaç doğrultusunda büyük devletlerin payının olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

◼ Dünya devlerinin gözü tarih boyunca Türk dünyasında ve İslam coğrafyalarında olmuştur. Sonuç olarak hem Müslüman hem de Türk çoğunluğunun bulunduğu Dağıstan, geçmişte de günümüzde de hep hedefte yer aldı. Bölgede sular uzun süre durulmayacak gibi gözüküyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN