Arama

TUSAŞ nedir ve neden önemli?

Savunma sanayimizdeki yerlilik oranının yükselmesinde büyük rol sahibi olan, savunma ve havacılık alanlarında en çok ihracat yapan şirket konumundaki TUSAŞ, 23 Ekim'de teröristler tarafından hedef alındı. Ürettiği HÜRJET, KAAN, HÜRKUŞ, ATAK, AKSUNGUR gibi hava araçlarıyla tanınan TUSAŞ, 1973 yılında ülkemizin savunma sanayi alanındaki dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuştu. Peki, TUSAŞ nedir ve neden önemli? Sizler için araştırdık.

◾ Kurulduğu tarihten itibaren onlarca bölgesel ve uluslararası projeye imza atan TUSAŞ, ülkemizin başlıca savunma ihracatçılarından birisi. En çok ihracat yapan firmalar sıralamasında 27. sırada yer alan şirket ürettiği temel eğitim uçağı HÜRKUŞ, jet eğitim uçağı HÜRJET, Göktürk uyduları, ANKA insansız hava araçlarının yanı sıra; yapım süreci devam eden Türkiye'nin ilk milli muharip uçağı KAAN ile öne çıkmakta.

◾ Saldırı sonrasında bir açıklama metni yayınlayan TUSAŞ, çalışmalarında kararlılık vurgusu yaparak milli savunma hamlesine olan bağlılığını yineledi.

TUSAŞ'ın açıklamasının tam metni:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin birliği ve beraberliği, hain terör saldırılarının üstesinden gelmemizde en büyük gücümüzdür. Gerçekleştirilen saldırı sadece şirketimize yönelik değil, tüm savunma sanayiimiz ve milletimize yönelik bir saldırıdır. Fakat her badireyi güçlü bir şekilde atlatan bir milletin evlatlarıyız. Bu saldırıyı da birlik ve beraberlik içerisinde atlatarak ülkemizin geleceğine yönelik ara vermeden çalışmaya devam edeceğiz. Saldırı sonucu şehit düşen mesai arkadaşlarımız ve bir vatandaşımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. TUSAŞ olarak, şehitlerimizin hatırasını yaşatarak milli savunma sanayimize katkı sunmaya devam edeceğiz."

İLK TÜRK YOLCU UÇAĞI

  • 6
  • 32
TUSAŞ'ın vizyon ve misyonu
TUSAŞ’ın vizyon ve misyonu

TUSAŞ'ın vizyon ve misyonu

TUSAŞ'ın internet sitesinden yer alan misyon ve vizyon bölümüise şöyle:

"Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, 2005 yılında gerçekleştirilmiş olan millileşme hareketi sonrası ilk hızlı büyüme dönemini yaşamış ve Türkiye'nin lider havacılık ve uzay merkezi olarak uluslararası alanda kendini göstermeye başlamıştır. İç ve dış paydaşlarının memnuniyetlerini göz önünde bulunduran Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, ülkemize ve dost ülkelere savunma ve havacılık alanında birçok ürünler sunan aynı zamanda her geçen gün teknolojik yönünü ve mühendislik alt yapısını güçlendiren bir şirket olarak hedeflerine ilerlemektedir. Uluslararası alanda havacılık ve uzay şirketleri arasında 2017 yılında 61. sırada yer alan şirketimiz, 2027 yılında 10 Milyar $ ciroya ulaşacak şekilde stratejilerini oluşturmaktadır."

  • 7
  • 32
HÜRJET
HÜRJET

HÜRJET

HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, tek motorlu, tandem ve modern aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlandı.

◾ HÜRJET'in silahlı varyantı, geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile muharebe alanlarında önemli bir güç unsuru olmasını sağladı.

Hürjet Projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmek üzere başlatıldı.

TÜRKİYE'NİN İLK UÇAK FABRİKASININ ÖYKÜSÜ

◾ Hizmet süresi 20 yılı aşkın Jet Eğitim Uçaklarının yerine kullanılması sayısı hızla artan 5. nesil uçaklar (TFX, F-35) ve güncellenen konfigürasyonlarına hitap edecek jet eğitim uçağı olarak kullanılması da hedeflendi.

TUSAŞ, eğitim uçağı/sistem üretimi ve tasarımında sahip olduğu maliyet etkin bilgi ve tecrübeyi kullanarak pazarda ortaya çıkan potansiyele yönelik HÜRJET Programını başlattı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN