Arama

Uygurların "insanlık dışı toplama kamplarına" alınma gerekçeleri

Yüzyıllardır tüm dünyanın gözü önünde Müslüman ve Türk olan Uygurlara, kendi topraklarında alenen soykırım yapılıyor. 1949 yılından itibaren resmen işgal edilen Türkistan bölgesinde milyonlarca insan varoluş mücadelesi veriyor. Fakat Çin rejiminin uyguladığı ağır asimilasyon politikaları buna engel oluyor. Uygurların pek çok hakkını elinden alan yönetim bir de bunun üstüne masum insanları, işkence merkezi olan toplama kamplarına almak için haince tuzaklar kuruyor. İşte, Doğu Türkistanlıların insanlık dışı toplama kamplarına alınma gerekçeleri...

ÇİN'İN UYGURLARA YAPTIRIMLARI (!)

Doğu Türkistan'daki Türklerin var oluş mücadelesi, Uygur Kağanlığı'ndan itibaren devam etmektedir. Günümüze gelindiğinde bu çaba, Çin hükümeti tarafından yok edilmeye çalışılır. Milyonlarca masum insanı eğitim merkezi adını verdikleri "işkence kamplarına" kapatırlar.

◾ Geçtiğimiz sene Çin kamu güvenlik birimlerinden ele geçirilen gizli Xinjiang polis dosyalarında, tüyler ürperten garip suçlamalar göze çarpmıştır.

İtalya merkezli bir yayın kuruluşu olan Bitter Winter Network, Türkistan'daki toplama kampları ve cezaevlerinde tutulan insanların, Çin rejimi tarafından uygulanan işkencelerin hangi boyutlarda olduğunu bir makale aracılığıyla tüm dünyaya duyurmuş oldu.

Uygur Kağanlığı

Dokuz Oğuz boyundan gelen Uygur Türkleri, Göktürklerin yıkılmasından sonra Kutluk Bilge Kül Kağan önderliğinde Uygur Kağanlığı'nı kurmuşlardır.

TOPLAMA KAMPLARI NEDİR?

◾ Çin rejiminin 48 suçlama maddesiyle Uygur Türklerini işkence kamplarına almasını anlatmadan önce eğitim merkezi adını verdikleri toplama kamplarına bir bakalım.

◾ Toplama kampları, insan haklarının gözetilmediği ve onların tüm istek ve ihtiyaçlarından mahrum bırakıldığı açık hava hapishanesidir. Uygurları kendi kimliklerinden uzaklaştırmak, kültürlerine yabancılaşmasını sağlamak ve Çin Komünist Partisi'ne bağımlı hale getirmek en birincil hedeflerdendir.

◾ Uygurların elinden alınan haberleşme hakları, maalesef onları diğer coğrafyalardaki mazlumlardan ayıran en önemli faktörler arasındadır. Çünkü yaşama hakları haince ellerinden alınan bu halk, kamuoyunda sesini dahi çıkaramaz bir hale getirilmiştir.

Uygurların dünyaya armağan ettiği 12 makam

TOPLAMA KAMPLARININ TARİHİ

◾ Toplama kampları, 19. yüzyılı 20. yüzyıla bağlayan dönemde ortaya çıkar. İlk örnekleri Küba'da, sonrasında ise Hitler'in Almanya'da iktidara geçmesiyle görülür. Doğu Türkistan'da ise 2016 yılında Doğu Türkistan topraklarının, Şincan Uygur Özerk Bölgesi olarak ilan edilmesiyle görülmeye başlanır.

◾ Yine aynı yıl ÇKP eski genel sekreteri Chen Quanguo'nun, Uygur Özerk Bölgesi'ne genel sekreter olmasıyla işkence kamplarının açılmasına sebep olmuştur.

ÇKP ne demek?

ÇKP'nin açılımı Çin Komünist Partisi'dir. Çin'in kurucu ve iktidar partisi olarak bilinen ÇKP, 1 Temmuz 1921 tarihinde Şanghay'da kurulmuştur.

Chen Quanguo kimdir?

Chen Quanguo, Çinli bir siyasetçidir. 2016 ile 2021 seneleri arasında, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Komünist Parti Sekreteri görevinde bulunmuştur. Günümüzde ise Çin Komünist Partisi Merkez Kırsal Çalışma Liderlik Grubu başkan yardımcısıdır.

https://www.instagram.com/p/C3PvjrfivtB/

CHEN QUANGUO'NUN PROJESİ

Chen Quanguo'nun Uygurlar üzerinde uyguladığı "Aile Olmak" projesi tamamiyle Türklere karşı başlattığı psikolojik bir savaşın örneğidir. Her Uygur Türk'ü ailenin evine bir Çinli tayin eden yönetim, bu şekilde Uygurların adımlarını kolayca takip edebilecek, gerekli gördüğü takdirde toplama kamplarına alabilecektir.

◾ Kampa alınan Uygurlara, olmayan suçlar isnat edilmekte ve zorla itirafnameler imzalatılmakta, ardından hiçbir gerekçe olmaksızın direkt hapse atılmaktadır.

Çin hükümeti, toplama kamplarının varlığını kamuoyundan uzunca yıllar sinsice saklamıştır. Fakat uydu görüntüleri rejimin hain planını ele vermiştir. Durum fark edilince kampların bulunduğu bölgelere akın eden gazetecilere buralar, mesleki alan ile birlikte; dans, spor gibi eğitimlerin verildiği, "eğitim merkezleri" olarak tanıtılmıştır.

İsnat etmek ne demek?

Arapça kökenli bir kelime olan isnat, "bir sözü, konuyu, düşünceyi, bir nedene dayandırma ve yükleme" manasına gelmektedir.

Uygurların cesur hatunu: İparhan

TOPLAMA KAMPLARINDA YAŞANANLAR

◾ Gerçeğin bambaşka olduğu, kamp duvarında yazan "kalbim dayanmaya devam et" yazısının bir gazeteci tarafından fark edilmesiyle anlaşılır.

◾ Çin hükümeti bu durumu, "halkı aşırı dini bağlılıktan ve terörizmden kurtarmak ve Uygurlara yaşadıkları ülkenin dilini, kültürünü öğretme ve mesleki kazanım sağlama" şeklinde açıklamıştır.

◾ Fakat rejim, milyonlarca masum insana her gün uyguladığı türlü işkencelere devam eder. Örneğin; Uygur Türklerine sabahları zorla Çin marşı söyletir ve cuma günleri ise Allah'ı inkar etmeye, içki içmeye ve domuz eti yemeye mecbur bırakır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN