Arama

Hindistan’da İslamiyet nasıl engellenmeye çalışıldı?

Köklü bir tarihî geçmişi olan, yaklaşık bin farklı lehçenin konuşulduğu ve yüzlerce dinî inancın yaşandığı Hindistan'da, İslamiyet Hinduizm'den sonra ikinci en büyük din. Ülke, Müslüman azınlıklar hususunda farklı bir tecrübeye sahiptir. Yaklaşık 70 yıl geçmesine rağmen Hindistan'da kalmayı tercih eden Müslümanlar, bugün hâlâ hayatın her alanında haksızlıklara uğruyor. Kültürel kimliklerine yönelik tehditlere karşı mücadele eden Hindistan Müslümanlarına Tac Mahal Türbesi'nde vakit namazların kılınması da yasaklandı.

Hindistan’da İslamiyet nasıl engellenmeye çalışıldı?

Hindistan Arkeolojik Araştırmalar Kurumu, Tac Mahal Türbesi'nde vakit namazların kılınmasını yasakladı. ASI yetkilileri, dün türbede abdest almak için kullanılan su tankını mühürledi.

Orta Çağ süresince bölgede hâkim toplum olan Müslümanlar, İngilizlerin Hindistan'ı işgal etmesiyle birlikte hükmedilen toplum haline geldiler. Bu değişim çok karmaşık sorunları da beraberinde getirdi. Alt kıtanın 1947'de bölünmesi, Hindistan'ın Müslüman toplumunu "Pakistanlı Müslümanlar" ve "Hindistanlı Müslümanlar" olarak ikiye ayırdı. Bu durum Müslümanlar için büyük bir şok etkisi oluşturdu. Dünün yönetici elitleri artık Hindu yönetimi altına girmek zorunda bırakıldı.

Hindistan’da İslamiyet nasıl engellenmeye çalışıldı?

Yaklaşık 70 yıl geçmesine rağmen Hindistan'da kalmayı tercih eden Müslümanlar, bugün hâlâ hayatın her alanında haksızlıklara uğramakta, fakirlik ve geri kalmışlığın pençesinde kıvranmakta, dinlerine ve kültürel kimliklerine yönelik tehditlere karşı mücadele etmeye devam etmektedirler.

  • 3
  • 20
Tac Mahal Türbesi'nde vakit namazların kılınması yasaklandı
Tac Mahal Türbesi’nde vakit namazların kılınması yasaklandı

Times of India gazetesinde yer alan habere göre, Yüksek Mahkemenin, Temmuz ayında Tac Mahal Türbesi'ndeki mescitte şehir dışından gelen Müslümanların cuma namazı kılmasını yasaklayan kararının ardından Hindistan Arkeolojik Araştırmalar Kurumunun (ASI), Tac Mahal'de vakit namazlarının kılınmasının da yasaklandığını duyurdu. ASI yetkilileri, dün türbede abdest almak için kullanılan su tankını mühürledi. Namaz kıldırmak için camiye gelen İmam Seyit Sadık Ali, sebebini anlayamadığı tedbire şaşırdığını söyledi.

  • 4
  • 20
Tac Mahal Türbesi'nde vakit namazların kılınması yasaklandı
Tac Mahal Türbesi’nde vakit namazların kılınması yasaklandı

Tac Mahal İntizam Komitesi Başkanı Seyit İbrahim Hüseyin de Tac Mahal'de uzun yıllardır namaz kılındığını, bunu engellemek için ortada bir neden olmadığını belirterek, ASI'ye şikâyette bulunacaklarını ifade etti. Hüseyin, gerek merkezi hükümetin gerek Agra yerel yönetiminin, Müslüman karşıtı bir zihniyete sahip olmasının söz konusu kararda etkili olduğunu savundu.

ASI Agra Dairesi'nde arkeolog Vasant Swarankar ise kararın, mahkemenin emri uyarınca alındığını, buna göre mabette sadece yerel halkın cuma namazı kılabileceğini söyledi. Yüksek Mahkemenin kararının ardından Tac Mahal'deki mescitte temmuz ayından bu yana yalnız Agra'da ikamet eden Müslümanlar cuma ve vakit namazları kılabiliyordu.

  • 5
  • 20
Hindistan Müslümanları
Hindistan Müslümanları

İslam, yedinci yüzyılda Arabistan'da doğuşundan hemen sonra, Peygamber Efendimiz hayattayken, Hindistan'a ulaşmıştır. 1.251.695.584'lük nüfusuyla dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan, toplam 28 idari bölgeye ayrılmaktadır. Yaklaşık bin farklı lehçenin konuşulduğu, yüzlerce dinî inancın yaşandığı ülkede İslamiyet Hinduizm'den sonra ikinci en büyük dindir. Ancak nüfusun yüzde 14,9'unu teşkil eden Müslümanlar ülkede azınlık durumundadır. Genel olarak Hanefi ekolünü benimseyen Müslüman halkın bir kısmı da Şii'dir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN