İntifada nedir? Birinci ve İkinci İntifada’da ne oldu? Üçüncü İntifada kapıda mı?
İntifada, Filistin halkının İsrail işgaline karşı direnişini anlatan tabirdir. Birinci İntifada, 1987 yılında başlamış ve Filistinlilerin bir araya gelerek gösterdikleri direniş, kitlesel bir halk ayaklanmasına dönüştü. Filistin davasının en önemli aşamalarından biri olarak kabul edilen ve altı yıl süren bu intifada, Filistin halkının uluslararası alanda tanınırlığını sağladı. İkinci İntifada ise 2000-2005 yılları arasında gerçekleşmiş; başta Batı Şeria ve Gazze olmak üzere pek çok yer, İsrail askerlerinin istilalarına, binlerce evin yıkılmasına, tarım alanlarının tahrip edilmesine sahne oldu.
Önceki Resimler için Tıklayınız
🔸 Çatışmalar, Filistinlilerle İsrail askerleri arasında 7 kişinin hayatını kaybetmesine, 250 kişinin ve 13 İsrail askerinin yaralanmasına neden oldu.
🔸 Ardından Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki kentlerde onlarca kişinin yaralanmasına neden olan şiddet olayları hızla yayıldı.
🔸 Çatışmaların üçüncü gününde, bir duvarın dibine sığınan Filistinli silahsız bir baba ve 11 yaşındaki oğlu Muhammed ed-Durra kendilerini ateşten korumaya çalışırken İsrail askerlerinin doğrudan ateşine maruz kaldılar.
🔸 Bu olayın kameralara yansıması, Durra'nın babasının gözleri önünde öldürülmesi ile öfke dalgası her geçen gün büyüdü. Filistin halkı sokaklara çıktı ve gösteriler düzenledi.
🔍 Miraç hadisesinin mukaddes beldesi: Kudüs hakkında 30 ilginç bilgi
🔸 5 yıl süren İkinci İntifada sırasında 4 bin 412 Filistinli hayatını kaybetti; 48 bin 322 Filistinli yaralandı. 1069 İsrailli öldü, 4 bin 500 İsrailli yaralandı.
🔸 İkinci İntifada süresince Batı Şeria ve Gazze Şeridi, İsrail askerlerinin istilalarına, binlerce evin yıkılmasına, tarım alanlarının tahrip edilmesine sahne oldu.
🔸 Ayrıca direniş güçlerinin silahlı kanatları ve kullandıkları savunma araçları da gelişim gösterdi; Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, İsrail'e karşı kullanmak amacıyla roket yapımına başladı.
🔍 Filistin direnişinin abidesi: İzzeddin el-Kassam kimdir?
🔸 Hamas'ın kurucusu Ahmed Yasin ise 22 Mart 2004'te sabah namazı çıkışında İsrail tarafından kendisine düzenlenen hava saldırısıyla tekerlekli sandalyesinin üzerinde hayatını kaybetti.
🔸 İkinci İntifada, 2005 yılının Şubat ayında Ariel Şaron ve Mahmud Abbas'ın katıldığı Sharm el-Sheikh Zirvesi ile sona erdi.
🔸 Yakın tarihte İsrail polisinin Mescid-i Aksa'da yatsı namazı kılan cemaate yönelik gerçekleştirdiği alçak saldırının ardından Filistinliler protestolar gerçekleştirdi.
🔸 İsrail güçleri, başta Gazze, Kudüs ve Şeyh Cerrah Mahallesi olmak üzere Filistinlilere yönelik orantısız şiddet kullanımını her daim sürdürüyor.
🔸 İsrail işgal ettiği topraklarda, yıllardır ambargo uyguladığı ve adeta bir açık hava hapishanesine çevirdiği Gazze'ye senelerdir zaman zaman bombalar yağdırıyor.
🔸 İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye saldırılarında, binlerce Filistinli şehit olurken on binlerce Filistinli ise yaralandı.
🔸 İnsanlık suçu işlemeye devam eden İsrail'e karşı protestolar ise düzenli olarak vicdanlı insanların yaşadığı her yerde sürüyor. Kimi analistler, yaşanan olayların "Üçüncü İntifada"yı başlatacağını söylerken, kimileri ise bu gösterileri destekleyecek Arafat benzeri bir siyasi liderin olmadığına dikkat çekiyor.