2021'de idrak edeceğimiz kandiller
Geri gelmeyen nimetlerden biridir zaman. İnsan ömrünün her anı kıymetlidir bu yüzden. Fakat bazı zaman dilimleri var ki, önemleri diğerlerinden daha fazladır. Bunlardan biri kandil geceleridir. Bu mukaddes günler, gönüllerimizi aydınlatan ışık gibidir. Hayatın her anı önemli olsa da kandiller, Müslümanlar için bir dönüm noktası hükmündedir. Peki, 2021'de hangi günler kandilleri idrak edeceğiz?
18 Şubat 2021 Perşembe günü Regaib Kandili'dir.
📌Arapça bir kelime olan "regâib", "reğabe" kökünden türemiştir. Reğabe ise herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek anlamına gelir.
➡ "Reğîb" kelimesi ise "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Çoğulu da "regâib"dir.
➡"Rahmet ve mağfiret gecesi" Regaip Kandili, Recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilir.
Peygamber Efendimiz (sav) Recep ayı girdiği zaman
"Allah'ım Recep ve Şaban'ı bize mübarek eyle ve bize Ramazan ayını bize mübarek eyle. (Ramazan'a kavuştur) " diye dua ederdi.
(Ahmed b. Hanbel, Müsned, I/259)
➡ Rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan üç ayların ilk kandili Regaib'tir.
➡ Alimler, Regaib'in dua, tövbe ve ibadetlerle geçirilmesini uygun görür. Bu mukaddes gecede yüce Allah'ın, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılarak ibadet edilir.
➡ Regaib'in diğer kandillerden farklı olmasının nedeni hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının özelliklerinden birisi de Regaib ve Miraç kandillerini barındırmasıdır.
Fikriyat e-kitap uygulamasında yer alan
eserlere ulaşmak için tıklayın
➡ Bu geceyi ibadet ile geçirip tövbe eden müminin arzularının verileceği ümit edilir.
➡ Recep ayının fazileti, iyilik ayı oluşudur. Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya 'Recebü'l-asabb' da denilmiştir. Yani; iyiliklerin isabet ettiği aydır.
➡ Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur. Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Kandili'nde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.
"Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Receb'in ilk (Cuma) gecesi, Şaban'ın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir"
Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman, 3/342 (Daru'l-Kütübi'l-İlmiyye, Beyrut 1990)
📌Hadis-i şerif sebebiyle Müslümanlar bu geceleri ihya etmeye ehemmiyet göstermiştir. Bu hadislerin sıhhati tartışmalı olsa da Peygamber Efendimizin (sav) Recep ayına önem verdiği görülür.
➡ Bu geceye mahsus bir ibadet şekli olmamakla beraber, tövbe, dua ve ibadetle geçirmek sevap kazanmaya vesile olur.
➡ Bu geceler vesilesiyle nâfile namaz kılmak, Kur'ân-ı Kerîm okuyarak üzerinde düşünmek, tezekkür ve tefekkür etmek yararlı olur.
📌 Said İbn Cübeyr'den (r.a.) nakledildiğine göre: "Recep ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbn Abbas (ra)'yı dinledim şöyle demişti: "Rasulullah (sav) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz; galiba hiç yemeyecek (ayın her gününde oruç tutacak) derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi (ki biz galiba hiç oruç) tutmayacak derdik.
(Ebu Davud, Sünen, K. Savm 56, (II, 811) Hadis No: 2430)
➡ Kandil gecelerinin gündüzlerinde oruç tutmak bazı alimlerce müstehap sayılmıştır.
📚 SAİD İBN CÜBEYR KİMDİR?
Tabiin neslinden olan Said İbn Cübeyr hadis ve tefsir konusundaki rivayetleriyle bilinir. İslâmî ilimlerde otorite kabul edilmiş ve "âlimlerin başı" diye anılmıştır.
📚 İBN ABBÂS KİMDİR?
Peygamber Efendimizin amcasının oğlu olan Abdullah bin Abbas, aynı zamanda İbn Abbas olarak da bilinirdi. Hz. Peygamber'in "Allah'ım! Onu dinde fakih (fıkıh âlimi) kıl. Kitabın açıklamasını ona öğret." duasına nail olan İbn Abbas, tefsir ve fıkıh ilimlerinin kurucularından biri olarak kabul edilirdi.