2024 Kadir Gecesi ne zaman?
Kadir Gecesi yaklaşıyor. Bin aydan hayırlı olan Ramazan ayının bitmesine az kaldı. Kadir Gecesi, Allah'ın ikramının bol olduğu, günahkarların affedileceği, duaların karşılık bulacağı mübarek bir gündür. Kur'an-ı Kerim'in Kadir gecesinde indiği (Kadir Suresi, 1-5) ve yine bu gece tan yerinin ağarmasına kadar Müslümanlar için bir esenlik olduğu müminlere bildirilmiştir. Peki, Kadir Gecesi ne zaman? 2024 yılının Kadir Gecesi hangi gün?
Önceki Resimler için Tıklayınız
🔸İbn Ömer (RA), Peygamber Efendimizin (SAV) bir hadisini şöyle nakleder:
"Sahabelerden bazı kimselere, rüyalarında Kadir gecesinin, (Ramazan'ın) son yedi günü içinde olduğu gösterildi. Resulullah (SAV) onlara: "Görüyorum ki rüyalarınız Ramazan'ın son yedi günü hakkında birbirine uygun düşmüştür. Artık kim Kadir gecesini aramaya kalkışırsa, onu Ramazan'ın son yedisinde arasın, buyurmuştur."
(Buhari, Müslim)
*İbn Ömer kimdir?
Abdullah bin Ömer, Hz. Ömer'in oğluydu. En çok hadis rivayet eden ve en çok fetva veren yedi sahabeden birisidir.
Kadir gecesi duası nedir?
🔸 Hz. Aişe (RANHA), şöyle rivayet etmiştir:
"Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim, diye sordum. Resulullah (sav):"Allahümme inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fu annî (Allah'ım sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet)" diye dua et, buyurdu."
(Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314)
🔸 Alimler, Kadir gecesini tespit etmek için bazı görüşlerde birleşmişlerdir. Buna göre Kadir gecesinde şunlar yaşanır:
◾ Denizlerin suyu, bir an tatlılaşır.
◾ Kadir gecesi, açık ve sakin olur. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgâr yoktur.
◾ Ertesi sabah güneş, kızıl doğar. Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.
🔸 Ebu Hureyre'nin (RA) bir hadisinde şu şöyle rivayet eder:
Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur:
"Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır."
(Buhârî, Kadir, 1)
◾ Dua ve tövbelerin kabul edildiği bu mübarek geceyi Müslümanlar, namaz kılarak, bol bol Kur'an-ı Kerim okuyarak, Allah'a zikir ve istiğfar ederek değerlendirmelidir.
🔸 Süfyan es-Sevri,
"Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir" demiştir. (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313)
*Süfyan-i Sevri kimdir?
◾ Süfyân es-Sevrî, hadis ve fıkıh olmak üzere tefsir, akaid, rical gibi pek çok ilme önemli katkılarda bulunmuş hadis imamlarından biridir.