Abdülhakim Sancak Camii nerede? İçinde cami olan 5 üniversite...
Cami ve kitap birlikteliği, medeniyetimiz açısından oldukça önemli iki unsurdur. Öyle ki Peygamberler geride mal-mülk değil ilim mirası bırakmışlardır. Camiler sadece namaz kılıp, çıkılan mekanlar değil, gençlerin, çocukların kendini dinlediği, ilim meclislerinin, kütüphanelerin olduğu mekanlar olmalıdır. Bu yönde en yeni adım İTÜ'de atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi, Abdülhakim Sancak Camisi'ni ibadete açtı. Peki, üniversitelerde yer alan camilerimiz hakkında ne biliyoruz? İşte içinde cami olan 5 üniversitemiz…
Giriş Tarihi: 07.09.2019
14:01
Güncelleme Tarihi: 07.09.2019
15:31
İçinde cami olan 5 üniversite...
Dinin temeli Peygamberimizin tebliğ ettiği Kur'an-ı Kerim, bu kitabın hayata geçtiği, geçirildiği yer de camiler/mescidlerdir. "Ebu Hüreyre (r.a.) Rasulullah'ın vefatından sonra bir gün Medine pazarına gider ve oradakilerin dikkatini çekecek şekilde "koşun koşun Allah Resulü'nün mirası pay ediliyor," der. İnsanlar da Rasulullah'ın geride eşyaları kaldı, onlar pay ediliyor zannıyla gelirler ancak hiçbir şey göremeyince dönerler Ebu Hüreyre'ye serzenişte bulunurlar. "Biz koşar adım Mescid'e gittik ama bir şey bulmadık." derler. Ebu Hüreyre "Peki ne buldunuz?" deyince, onlar da "bir grup oturmuş ilim tahsili yapıyordu" deyince, Ebu Hüreyre "İşte ben miras deyince onu kastetmiştim. Peygamberler geride mal mülk miras olarak bırakmazlar, ilim bırakırlar ." der.
Peygamberimiz Medine'ye hicret ettiğinde ilk işi Medine'de mescid yaptırmak olmuştu. Bu nedenle cami ve kitap birlikteliği, medeniyeti meydana getiren temel değerlerimizdendir. Öyle ki Peygamberler geride mal-mülk değil ilim mirası bırakmışlardır. Bu nedenle camiler sadece namaz kılıp, çıkılan mekânlar değil, gençlerin, çocukların kendini dinlediği, ilim meclislerinin, kütüphanelerin olduğu mekânlar olmalıdır.
İTÜ, Abdülhakim Sancak Camii
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazını kıldığı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Abdülhakim Sancak Camisi'ni ibadete açtı. Ayazağa Kampüsü içerisinde inşası tamamlanan Abdülhakim Sancak Camii, kılınan Cuma namazı ile dün ibadete açıldı. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca gibi önemli isimler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
İTÜ, Abdülhakim Sancak Camii
Açılışta konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan , caminin mimari özelliklerine değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, caminin, önünde revaklı avlusu, abdesthanesi ve çevresiyle beraber 11 bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde inşa edildiğini ifade ederek konumu itibarıyla üniversite yerleşkesi dışından da rahatça görülen caminin modern mimariyle yapıldığını belirtti. Erdoğan, "Vahdette kesret, kesrette vahdet " fikriyle tasarlanan yapıda, sadece ana ibadet mekanı değil, tüm mimari unsurlar bu biçimde ele alınmıştır. Minarenin yüksekliği 39 metre olup , köklü bir eğitim kurumunun camisi olması hasebiyle kamış kalem biçiminde tasarlanmıştır ." diye konuştu.
Abdülhakim Sancak Camii nerede?
T planlı ve betonarme olarak inşa edilen cami, 26 metre çapında ve 21 metre yüksekliğinde merkezi bir kubbeye sahip. Caminin kapasitesi 4 bin kişiye çıkıyor. Ana ibadet mekânı 4 cepheden ışık alıyor. Cami alt kat, harim katı ve bir mahfil katı olmak üzere 3 katlı bir yapı görünümünde ve 790 metrekare taban alanına oturuyor. 120 metrekarelik mahfil katı ile birlikte toplam inşaat alanı 1700 metrekare. 500 metrekarelik abdesthane, 170 metrekarelik revak altında yer alan çok amaçlı alanlar, külliye içindeki diğer kapalı mekânları da oluşturuyor. Ana ibadet mekanı normal saf düzeninde, 2 bin 450 kişilik. Avlusuyla beraber caminin kapasitesi 4 bin kişiye çıkıyor. Mihrap doğal taş, minber ve kürsü ise ahşap üretimi. Ana ibadet mekanı, iç-dış birliğini sağlayacak biçimde, 4 cepheden ışık alıyor ve ferah bir iç mekan hissi veriyor. Cami içerisinde farklı kısımlarda yer alan hat yazıları anlamları ve verdiği mesajlar itibarıyla da mimari bir bütünleşmeyi ortaya koyuyor.
Marmara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Camii Ve Kültür Merkezi
Marmara İlahiyat Camii, İstanbul'un Üsküdar semtinde 23 Ekim 2015 tarihinde hizmete açıldı. Caminin hemen önünde M5 metro hattının "Bağlarbaşı " istasyonu bulunur. Protokol cami olan Marmara İlahiyat Camii'nde Türkiye'nin önemli isimlerinin de naaşları kaldırılır.