Ahlak nedir? Ahlak'ın gelişimi nasıldır? Ahlak felsefesi...
Hayatımız boyunca fıtraten gerçekleştirdiğimiz iyi ve kötü huylar ahlakımızı oluşturur. Resulullah en güzel ahlak sahibi olması sebebiyle tüm müminler için büyük bir örnek teşkil eder. Müslümanlar Allah Resulü'ne benzemek ve izini takip etmek için iyi ve güzel ahlak sahibi olmaya gayret ederler.
Önceki Resimler için Tıklayınız
◾ Bu sebeple, söz ve davranışlarımızın iyi, ahlakımızın güzel olabilmesi için ruhumuzun kötü huylardan temizlenerek iyi huy ve güzel alışkanlıklarla donatılması gerekir.
◾ Dinimizde ahlakın büyük önemi ve üstün bir yeri vardır. İslam'ın gayesi, insanları güzel ahlak sahibi yaparak olgunlaştırmaktır. Dinin emir ve yasaklarına bakınca, bunu açık bir şekilde görebiliriz.
◾ Peygamberimiz (SAV), "Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim." buyurarak son ve en mükemmel din olan İslam'ın, gayesini ve yüksek hedefini bildirmiştir.
(Muvatta, Husnul Hulk, 1)
◾ Resulullah (SAV) İslam'da güzel ahlakın yerini de şu ifade ile vurgulamıştır:
"İslam, güzel ahlaktır."
(Beyhaki, Şüabül İman, 242)
◾ İslam, güzel ahlak olduğuna göre, Müslümanın da güzel ahlak sahibi olması gerekir. Esasen, Müslümanın değeri ahlakının güzelliği ile ölçülür. İmanın meyvesi güzel ahlaktır.
◾ İyi ve güzel ahlak sahibi olmayan kimse meyvesiz ağaç gibidir. Müslüman, Allah'ın ve Peygamberin sevgisini iyi davranışları ve güzel ahlakı sayesinde kazanır.
◾ Peygamberimize (SAV) soruldu:
"- Allah katında en sevgili kullar kimlerdir?
- Ahlakı en güzel olanlardır," buyurdu.
(Taberani III, 408)
◾ Görülüyor ki merhameti sonsuz olan Yüce Allah'ın rızasına ermek, âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimizin sevgisini kazanarak onun yakınında bulunmak, iyi ahlak sahibi olmakla mümkündür.
◾ Kişinin güzel ahlaklı oluşu, kalbindeki olgun imanın bir göstergesidir, yani sağlam ve olgun bir imana sahip olan kimsenin ahlaki davranışları iyi olur, böyle kimseden kötü davranışlar meydana gelmez. Peygamberimizin şu hadis-i şerifi bunun ifadesidir.
(x) İslam mimarisinin kıblesi: Kabe