Arefe günü oruç tutmanın fazileti nedir? Arefe günü oruç tutmak farz mı? Arefe günü oruç tutmanın önemi nedir?
Birçok Müslüman 2019 arefe gününde oruç tutmanın faziletleri ve sevabı araştırmaya başladı. Peygamberimiz, arefe günü için, bu gün oruç tutmak, geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahlarına kefaret olur. demiştir. Peki, Arefe günü oruç tutmanın fazileti nedir?Arefe günü oruç tutulur m? Arefe günü oruç tutmak farz mı? Arefe günü oruç tutmanın önemi nedir?
Ebu'd-Derda (r.a) Zilhicce ayının önemini şöyle anlatıyor:
Zilhicce'nin ilk dokuz günü oruç tutanın, ömrü bereketli olur, malı çoğalır, çocuğu belâlardan korunur, günahları affedilir, iyiliklerine kat kat sevab verilir, ölüm anında ruhunu kolay teslim eder, kabri aydınlanır, Mizan'da sevabı ağır basar ve cennette yüksek derecelere kavuşur.
"Allah indinde Zilhicce'nin ilk on gününde yapılan amellerden nafile ibadet bakımından daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi (Sübhanallah), tahmidi (Elhamdülillah), tehlili (La ilahe illallah) ve tekbiri (Allahu ekber) çok söyleyin!"
(Abd b. Humeyd, Müsned, 1/257)
Peygamberimiz buyurdu ki: Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Allah Teâlâ'nın kıymet verdiği bir gündür. Arefe gecesi ibadet edenler Cehennemden azad olur.
Arefe günü ibadet edenlerin iki senelik günahları affolur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır. Arefe günü bin ihlas okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur. Hepsini besmele ile okumalıdır.
Allah Teâlâ bazı geceler duaların reddedilmeyeceğini Peygamber Efendimize (sav) bildirmiştir. Rahmet kapılarının açıldığı dört mübarek gece şunlardır:
1. Fıtr (Ramazan) Bayramı gecesi,
2. Kurban Bayramı gecesi,
3. Terviye gecesi (Zilhicce ayının 8. gecesi),
4. Arefe gecesi, (Isfehani)
Arife gününün sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.
Teşrik tekbirlerine Kurban bayramından bir gün önce yani Arife günü sabah namazında başlanır. Kurban Bayramının 4. günü ikindi namazında ise bitmek üzere toplam 23 vakit devam eder. Farzların arkasından selam verir vermez birer defa getirilen bu tekbirlerin hükmü vaciptir.