Ashabü’l uhdud kıssası nedir? Kur’an-ı Kerim’e göre ashabü’l uhdud...
Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de insanların ibret alması, felaket ve sıkıntılara karşı dayanma gücünün artması, dua, sabır ve tevekküle teşvik etmesi amacıyla kıssalara yer verilir. Bunlardan biri Buruc suresinde geçen 'ashabü'l uhdud'dur. İslam'dan önceki dönemde inananları dinlerinden döndürmek için ateş dolu hendeklere atarak işkence eden zalim bir zümreyi ifade eder. Peki, ashabü'l uhdud kıssası nedir? Ashabü'l uhdud ile ilgili rivayetler nelerdir? Kur'an-ı Kerim'e göre ashabü'l uhdud...
🔸 Kur'an-ı Kerim'de, insanların terbiyesi için çoğunlukla kıssa anlatılır.
🔸 Yüce kitabımızda kıssalara yer verilmesindeki amaç; insanların ibret alması, müminlerin felaket ve sıkıntılara karşı dayanma gücünün artması, onları teselli etme, dua, sabır ve tevekküle teşvik etmektir.
🔸 Yüce Allah, kıssalarla geçmişte yaşanmış fakat insanların unutarak gafil davrandığı olaylar üzerinden uyarılarda bulunur.
Bu kıssalardan biri 'ashâbü'l-uhdûd'dur👇
🔸Uhdud, hendek anlamına gelir. Ashâbü'l-uhdûd ise hendek sahipleri demektir.
🔸İslam'dan önceki dönemde inananları dinlerinden döndürmek için ateş dolu hendeklere atarak işkence eden zalim bir zümreyi ifade eder.
🔸 Burûc suresinin ilk üç ayetinde semaya, kıyamet gününe yemin edilerek bu zalimlerin lânetlendiği bildirilir.
Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından Burûc suresini okumak için tıklayın
"Andolsun burçlarla dolu göğe, vaad edilmiş güne, tanıklık edene ve edilene ki, o çukurları, alev alev yanan ateş çukurlarını hazırlayanlar mahvolmuşlardır! Hani o sırada ateşin başında oturmuşlar, inananlara yaptıklarını seyrediyorlardı. Aziz, övgüye lâyık, göklerin ve yerin mâliki olan Allah'a inandıkları için, sırf bu sebeple onlara ağır işkence uyguladılar. Ama Allah her şeye şahittir. Mümin erkeklere ve mümin kadınlara işkence edip de sonra tövbe etmeyenler var ya, işte onları cehennem azabı, yakıcı azap beklemektedir."
(Burûc suresi, 1-10. ayetler)
Burûc suresi 1-10. ayetlerin tefsiri 📙 ve meali 🔊
💠
🔸 Zalimler topluluğu, müminleri dinlerinden dönmeleri için zorluyor, kendilerine boyun eğmeyenleri hendeğe atıp yakıyorlardı. Bu manzarayı da vahşi bir zevkle izliyorlardı.
🔸 Yüce Allah, yemin lafzıyla söze başlayarak müminleri ateş dolu çukurlara atıp yanmalarını seyreden zalimleri kınar. Ahirette hak ettikleri cezaya çarptırılacaklarını haber verir.
🔸 Kur'an-ı Kerim'de ashâbü'l-uhdûd olarak adlandırılan bu zalimler topluluğunun hangi kavme mensup olduğu, işkence ettiği müminlerin kimliği ve olayın geçtiği zaman detaylıca anlatılmaz.
🔸 Daha çok, dinlerinden dönmesi için müminlere yapılan zulüm anlatılır. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de kıssaların anlatılma nedeni ayrıntıları belirtmek değil insanların ibret almasıdır.
🔸 Müfessirler, ashâbü'l-uhdûd hakkında 10 ayrı hikaye olduğunu belirtir. Bunlara göre işkenceler, Yemen, Mecran, Irak, Şam ya da Habeşistan'da Mecusiler, Yahudiler veya diğer bazı krallar tarafından yapıldı.
🔸 Bu rivayetlerden birine göre, Yahudi hükümdar Zûnüvâs Necran Hristiyanlarına işkence etmiştir.
🔸 Yahudiliği kabul eden Himyerilerin son hükümdarı Zûnüvâs, 523'te Necran'ı ele geçirdi. Hristiyanlardan Yahudiliğe geçmelerini istedi, kabul etmeyenleri ateş dolu çukurlara attırarak yaktırdı.
🔸 Zûnüvâs'ın öldürdüğü Hristiyanların sayısının 20 bin olduğu düşünülür.