Aşure orucu ne zaman tutulur?
Aşure Günü, hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam dünyası için büyük önem arz eden bu ayın 10. günü, Hz. Hüseyin ve ailesi (RA) şehit edilmiştir. Peki, Aşure günü oruç tutulabilir mi? Aşure orucuna nasıl niyet edilir? Aşure orucu ne zaman tutulur? İşte bilinmesi gerekenler...
🔹 Muharrem sözcüğü Arapça kökenlidir ve tahrim kelimesinden türemiştir. Muharrem'in "İslam dininde kesin olarak yasaklanmış, haram edilmiş" anlamı vardır.
🔹 Hz. Peygamber (SAV) bir hadis-i şerifinde Muharrem ayını Allah Teala'nın ayı olarak nitelemiştir. Bu durum ayrıca Muharrem ayının bereketini de gösterir.
(Müslim, Sıyam 202 - Ebu Davud, Savm 55 - Tirmizi, Savm 20)
🔹 Resulullah'ın Muharrem ayı fazileti ile ilgili (SAV) şöyle buyurduğu bilinir:
"Ramazan'dan sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem'de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır."
(Müslim, Sıyam 202-203 - Ebu Davud, Savm 55 - Tirmizî, Savm 40)
🔹 Muharrem ayı ile ilgili ayetlerin bulunduğu gibi hadislerde vardır. Bunlara Tirmizi ve Buhari'nin hadislerini örnek gösterebiliriz. "Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahü teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır."
(Müslim, İbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai)