Besmele anlamı ve okunuşu... Besmelenin sırrı ve faziletleri nelerdir?
Dinimizin en güzel prensiplerinden birisi, her işe besmele ile başlamaktır. Adem Peygamber'in ilk öğrendiği ve Efendimizin de çokça tavsiye ettiği "Bismillahirrahmanirrahim " yani "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla" anlamındaki besmele, Kur'an'dan bir ayettir. Kur'an'da 113 defa zikredilmesi fazilet ve öneminin büyüklüğünü gösterir. Peki, besmelenin sırları ve faziletleri nedir? Euzu besmele nasıl çekilir? Besmele nasıl okunur? Besmele ile ilgili ayet ve hadisler neler? Besmelenin Arapça yazılışı, Türkçe okunuşu ve anlamı nedir? İşte besmele hakkında merak edilenler...
Giriş Tarihi: 06.05.2020
07:11
Güncelleme Tarihi: 16.07.2024
15:10
Besmelenin önemi hakkında bilgiler
Bir işe başlarken, bir şey yiyip-içerken, bir faaliyete yönelirken besmele çekmek, hem her şeyin sahibi ve mâliki Allah Teâlâ'dan "izin istemek" nezâketini göstermek hem de O'nu saygıyla anmak, zikretmek demektir. Belki bu sebepten olsa gerek, Sevgili Peygamberimiz, "Allah'ın adıyla başlanmayan hiçbir işin sonu iyi gelmez." buyurmaktaydı…
İsmail Hakkı Bursevî, meşhur tefsiri Rûhu'l-Beyân'da şu hikâyeyi nakleder: Rum Meliki Kayser, Hz. Ömer'e mektup yazarak başında dinmek bilmeyen bir ağrının olduğunu, tabiplerin çare bulamadığını, şayet bir çaresi veya ilacı varsa göndermelerini Halife'den rica eder. Hz. Ömer ona başına giyebileceği bir başlık gönderir. Kayser onu giyince ağrısı dinmekte, çıkardığı zaman ise yeniden başlamaktadır. Merak ederek başlığın içinde ne olduğunu öğremek maksadıyla başlığın iç kısmını kontrol eden Kayser bir kağıt bulmuştu. Kağıtta sadece "Bismillahirrahmanirrahim" yazıyordu… (Mehmet Emin Ay, Fikriyat)
Her sözüne ve her işine besmele ile başlamayı kendisine şiar edinmiş olan Sevgili Peygamberimiz, "Besmele ile başlanmayan her söz ya da önemli iş sonuçsuz kalır" (Ahmed b. Hanbel, II, 360) buyurmuştur. O, bu sözüyle besmelenin önemine , bereketine vurgu yapmış ve bizleri besmeleyi çokça söylemeye teşvik etmiştir.
Hadisten anlaşıldığına göre, anlamlı her işin ve sözün başlangıcında Yüce Allah'ın hatırlanması, o işin manevî değerinin ve bereketinin artmasına, ayrıca hayırlı ve güzel şekilde neticelenmesine vesile olur. Besmelenin okunmadığı işler ise, bereketten mahrum ve güzel sonuçlardan uzak olur. Kısaca besmele, her hayrın anahtarıdır.
Ramazan hikayeleri; Bin salavata satılan zırh
Müslümanlara her vesileyle besmelenin önemini hatırlatan Allah Resûlü, bizzat kendisi de tüm işlerinde besmele okurdu. Meselâ, yemek yiyeceği zaman besmele çeker, insanlara da, "Biriniz yemek yiyeceği zaman 'Bismillâh' (Allah'ın adıyla) desin. Eğer yemeğin başında besmele çekmeyi unutursa, 'Bismillâhi fî evvelihî ve âhirihî (Başında da sonunda da Allah'ın adıyla)' desin." şeklinde tavsiyede bulunurdu.
Yemeğin öncesinde besmele çekilmesi yemeğin bereketlenmesi ve yiyenlerin doyması açısından önemlidir. Hz. Âişe'nin anlattığına göre, bir gün Peygamberimiz, ashâbından altı kişi ile birlikte yemek yiyordu. Derken bir köylü Arap yanlarına geldi ve yemeği iki lokmada yiyip bitirdi. Bunun üzerine Allah Resûlü, "Şayet bu kimse besmele çekmiş olsaydı, bu yemek hepinize yetecekti." buyurdu. Başka bir defasında, yemek yedikleri halde doymadıklarını söyleyen kimselere Resûl-i Ekrem, "Yemeği topluca yiyin ve başlarken Allah'ın adını anın ki, bereketli olsun." buyurmuştu.
Besmelenin faziletleri nelerdir?
Besmeleyle başlanmayan işte hayır ve bereket olmaz.
Besmelesiz girilen evde huzur olmaz.
Besmeleyle başlayan iş bereketli olur.
Besmele çekilen yerde huzur olur.
Besmele çekende sıkıntı olmaz.
Besmeleyle eve gireni şeytan takip etmez.