Birbirine selam duran iki Mihrimah Sultan Camii
Dünya üzerinde iki kıta üzerine kurulan tek şehirdir İstanbul. Peki, bu iki ayrı kıtada, Kanuni Sultan Süleyman'ın biricik kızı Mihrimah Sultan adına yaptırdığı iki caminin özelliklerini biliyor musunuz? Ya da mimarların piri Mimar Sinan'ın, bu iki camiyi neden farklı üsluplarla inşa ettiğini? Fikriyat olarak, İstanbul'un iki yakasından birbirine selam duran iki Mihrimah Sultan Camii'ne dair bilinmeyenleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 15.05.2019
09:08
Güncelleme Tarihi: 15.06.2020
23:25
KÜLLİYE OLARAK İNŞA EDİLDİ
Cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret-tabhâne, han, suyolları, çeşme, hazne ve helâ gibi tesislerin bulunduğu bir külliye olarak inşa edildi.
Sonraki dönemlerde bu yapılara iki türbe, çifte hamam, kasır ve muvakkithane eklendi. Külliyede bulunan bu yapılardan imaret-tabhane, han, kasır ve muvakkithane günümüze ulaşmadı.
ANA KUBBEYİ YARIM KUBBELERLE DESTEKLEDİ
Mimar Sinan, dikdörtgen planlı caminin ana kubbesini batı, doğu ve kıble yönde bulunan yarım kubbelerle destekler.
Yarım kubbelerin köşelerinde kalan boşluklar ise küçük kubbelerle örtülmüştür. Harim kısmında pencere sayısının az olması mekânın loş olmasına sebep olur.
CAMİNİN AHŞAP UNSURLARI NADİDE BİR ÖZELLİK TAŞIR
Caminin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerinde tek şerefeli birer minare vardır. Vaaz kürsüsü, pencere kapakları ve giriş kapıları kakma tekniğiyle yapılmıştır.
Caminin mukarnaslı mihrap, minber ve yirmi köşeli şadırvan mermerdendir. Camide beş kubbeli son cemaat yeri ile bunu üç yönde çeviren ikinci bir son cemaat yeri vardır.
NEDEN ‘KURŞUNLU MEDRESE’ OLARAK BİLİNİR?
Caminin kuzey yönünde yer alan on altı hücreli medrese kesme küfeki taşından yapılmıştır. Üzerleri kubbeyle örtülü medrese hücreleri kare planlıdır.
Medresenin kubbeleri kurşunla kaplı olduğundan, burası Kurşunlu Medrese ismiyle de bilinir.
MEDRESE MİMARİ ÖZELLİKLERİNİ NEDEN YİTİRDİ?
1961 yılında sağlık merkezi olarak restore edilirken revakların kapanması ve başka onarımlarla mimari özelliklerini yitirmiştir.
İlk yıllarda Çocuk Dispanseri ve Ruh Sağlığı hizmetinde kullanılan medrese, günümüzde özel bir tıp merkezi olarak faaliyet gösterir.