Çocukların kolayca öğrenebileceği dini kavramlar
Müslüman bir toplumun bireyleri olan çocuklarımız bir şekilde Allah, peygamber ve melekler hakkında bazı kavramlar duyar ve akıllarında birtakım soru işaretleri oluşabilir. Çocuğun ilk eğitimcisi olmaları münasebetiyle anne ve babaların üstüne düşen en önemli görev, çocuğun sorularına hazırlıklı olmaları, hangi yaşta neyi nasıl öğretebileceklerinin bilincinde olmalarıdır. İşte çocuklara sağlıklı bir din eğitimi vermek adına kolayca öğrenebilecekleri kavramların açıklamalı listesi...
Giriş Tarihi: 25.10.2019
09:09
Güncelleme Tarihi: 25.10.2019
09:46
Namaz kılmak, Kur'an okumak gibi bazı ibadetleri yapabilmek için abdest alırız. Bize yetecek kadar su bulduğumuz her yerde abdest alabiliriz.
Adab, edep kelimesinin çoğuludur. Edep, "incelik, kibarlık, iyi davranış" gibi anlamlara gelir. Adab kelimesi dinin gerekli gördüğü ve aklın güzel bulduğu bütün söz ve davranışlardır. Bu kelime, yeme içme adabı, uyuma âdâbı gibi genellikle … adabı şeklinde kullanılır. Bu durumda kendisinden önce gelen kelimeye ait özel kuralları, incelikleri ve uyulması gereken dinî esasları ifade eder. Her şeyin bir yolu yordamı vardır. İşte adab bu yolu yordamı gösterir.
Bir insanın yaratılış ve ruh özelliklerinin bütünü yani huyları o insanın ahlakını oluşturur. Ahlâki özellikler iyi ve kötü olarak nitelendirilir. O yüzden bazı insanlar için "Vay ahlaksız vay," denilirken, bazıları için de "Ne güzel insan, ahlak timsali, maşallah," ifadeleri kullanılır.
Ahiret dünyadan sonraki hayat anlamında kullanılan ifadedir. Müslümanlar dünyadan sonraki hayata yani ahirete inanırlar. Ahirete iman etmek imanın şartlarından biridir. Dünyadayken güzel güzel yaşayanlar, temiz bir hayat sürenler, haksızlık etmeyip birbiriyle iyi geçinen insanlar ahirette de kol kola gezerler.
Ahmed, Peygamberimizin Kur'an-ı Kerim'de zikredilen isimlerinden biridir. Kur'an-ı Kerim'de geçen öteki ismi ise Muhammed'dir. Bu iki isim de "övülmüş" demektir. Peygamber Efendimiz, yaşadığı hayatı, sözleri, ahlakı ve davranışlarıyla övüldüğü için Kur'an-ı Kerim'de Muhammed olarak nitelenmiştir. Kendisinden önceki peygamberlerden ve insanlardan çok daha fazla övüldüğü için de Ahmed ismini almıştır. Elbette bu isimleri ona bizzat Allah vermiştir.