Dini konularda yol gösterici cevaplar
Müslüman olarak yaşarken bazen bazı konularda içtihada ihtiyaç duyarız. Aklımıza bir soru takılır ve onun cevabını bulmak, hayatımızı onun üzerine şekillendirmek isteriz. Faizle ilgili ya da namaz kılmakla ilgili bir durumda nasıl davranmamız gerektiğini bilemeyiz. Tam bu noktada aklınızdaki düşüncelere cevap olacak soruları sizler için derledik. Bu dosyamızda; faiz yemenin günahı, kaza namazlarında okunacak dualar, zekatla ilgili bilgiler yer alıyor.
Giriş Tarihi: 17.08.2022
08:12
Güncelleme Tarihi: 17.08.2022
11:45
Soru: Düğünde takılan takılar kime aittir? Kayınbaba, gelinin rızası olmadan takıları düğün masrafı için kullanabilir mi?
Dr. Hüseyin Kayapınar: Bu konuda örf, belirleyicidir. Aslında takı takmak bir hibe yani hediyedir. Kime hibe verilmişse o, onun malıdır. Ama bazı yörelerde farklı örfler var. Özel örfü olan yerlerde o örfe itibar edilir. Fıkıhta, adet ve örf hakem kılınır. Yani insanlar arasında bir anlaşmazlık olduğunda ve anlaşmazlıkla ilgili ayet ve hadis yoksa o beldedeki konuyla ilgili örfe göre hareket edilir. Normalde düğünlerde erkeğe takılan erkeğin, geline takılan gelinin malı oluyor. Ama farklı bir örf varsa, o örf uygulanır. Örfün dışında kayınpeder, gelinin elinden bunu zorla alıp da düğün masraflarına harcayamaz.
Kapora almak caiz midir?
Soru: Bir adam, eşine kavgadan sonra "sen benim dünya ahiret bacımsın" dediğinde o evlilik devam ettirilir mi?
Dr. Hüseyin Kayapınar: Bu sözü boşama niyetiyle söylemişse o bir boşama olarak kabul ediliyor. Bu durum öfke haline veya normal hale göre değişebiliyor. Tartışmanın derecesini bilmediğimiz için detayına giremeyiz. Ancak böyle bir laf boşama niyetiyle söylendiyse bu dinen boşamadır.
Dini konularda en çok merak edilen sorular
Soru: Havalimanında çalışıyorum. Uçağa alınması yasak olan eşyaları çöp kutularına atıyoruz ve imha ediyoruz. O eşyaları kullanmak caiz midir?
Dr. Hüseyin Kayapınar: Bunlar çöpe atıldığına göre artık sahibinin olmaktan çıkmış. Bazı insanlar çöplerden malzeme toplayıp para kazanıyorlar. Onlar o çöpleri toplamasalar o eşyalar çöplüğe gidecek. Bu çöpe atılan malzemeleri de insanlar kullanmazsa çöplüğe gidecek. Dolayısıyla eğer sahiplerine bu malları geri vermek mümkünse verilmelidir. Bunları emanete vermek gibi bir sistem yapılsa güzel olur. Ama bunu yapmıyorlar. Geri vermek mümkün değilse, telef olacaksa alabilirler ya da fakir birine verebilirler.
Örtünme ile ilgili ayet ve hadisler
Soru: Evim, arabam yok ve kirada oturuyorum. Evimi sattım ve o para hesabımda. Zekât düşüyor mu?
Dr. Hüseyin Kayapınar: Üzerinden bir sene geçmiş ve nisabı aşmışsa zekâtını verecektir.
Seferi namazı nasıl kılınır?
Soru: Kaza namazlarımın son rekatında sadece tahiyyat okuyorum. Hükmü nedir?
Dr. Hüseyin Kayapınar: Son oturuş farzdır . Tahiyyat okumak vaciptir. Salli ve Barik okumak sünnettir. Sadece Tahiyyat okuyarak selam veren kişi, sünneti ihmal etmiş olur. Her ne kadar namazı sahih ise de sünneti yerine getirmediği için sevabında bir eksiklik olur. Sünneti ihmal eden kişi, Peygamber Efendimizin (sav) şefaatinden mahrum olur.
Dua nasıl edilmelidir?