Diş çektirmek orucu bozar mı?
Mübarek Ramazan ayına kavuşmanın heyecanlı bekleyişi ile Müslümanlar, orucu bozan şeylerin neler olduğunu merak ediyor. Bunların arasında en çok merak edilen şey ise oruçlu iken diş çektirmek mevzusu. Ramazan ayında oruçlu haldeyken diş hekimine gitmek her an zaruri olabilir. Bu durumda Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre "diş çektirmek orucu bozar mı?" İşte, konuya ilişkin Diyanet'e göre diş çektirmeye dair açıklamalar...
ORUÇ NEDİR?
🔸 Orucun temeli yeme, içme ve nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğundan dolayı oruçluyken bunlara halel getirecek durumlarda oruç bozulur.
🔸 Ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Peki diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı? Oruçlu kimse diş tedavisi yaptırabilir mi?
DİŞ ÇEKTİRMENİN ORUCU BOZUP BOZMADIĞINA DAİR
🔸 Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'na göre sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar.
🔸 Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.
🔸 Diyanet'in açıklamasına göre; boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz.
(el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202)
🔸 Diyanet İşleri Başkanlığınca, bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce veya iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacak ise de macun kullanılmaması uygun olur.
KUR'AN-I KERİM UYGULAMAMIZDAN MUKABELE DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
CÜZ, MEAL, SURE, AŞR-I ŞERİF DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
DİŞ KANAMASI ORUCU BOZAR MI?
🔸 Diş kanaması ve diş yarasından çıkan kanın tükürük ile yutulması orucu bozar mı?
🔸 Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz.
(Haddâd, el-Cevhera, 1/141)