Esma bint Ebu Bekir kimdir? Hz. Ebubekir'in kızı Esma'nın lakabı ve hayatı...
Sadık dost Hz. Ebu Bekir'in kızı olan Esma bint Ebu Bekir, babasının vasıtasıyla Müslüman olmuş ve İslam ile ilk müşerref olanlar arasında yer almıştır. Babası, dedesi, oğlu ve eşi sahabi olan nadir şahsiyetlerdendir. Peygamber Efendimizin Hz. Ebubekir ile hicretinde önemli rol oynamış; İslam'ı en iyi anlayan ve yorumlayan sahabilerden biri olarak tanınmıştır. Oğlu Abdullah bin Zübeyr'in giriştiği mücadelede vakarlı duruşuyla ona "doğru yolda olduğu sürece savaştan kaçınmamasını" tavsiye etmiş; onun ölümünün ardından birkaç gün içinde hayata gözlerini yummuştur.
Giriş Tarihi: 18.05.2021
16:16
Güncelleme Tarihi: 19.05.2021
11:17
Sesli dinlemek için tıklayınız.
İSMİ İLK OLARAK HİCRET HAZIRLIKLARINDA GEÇER
🔸 Esma bint Ebu Bekir, tanınmış sahabi Zübeyr bin Avvam ile evlenmiş ve ondan beş erkek, üç kız çocuğu olmuştur.
🔸 Mekke döneminde müşriklerin baskıları nedeniyle Zübeyr'in Habeşistan'da hicret ettiği belirtilir ; ancak Esma'nın ona katıldığı ile ilgili bir rivayet bulunmamaktadır.
🔸 İslam tarihinde Esma bint Ebu Bekir'in ismi, ilk kez Peygamber Efendimizin (sav) hicret hazırlıklarını gerçekleştirdiği sırada oynadığı rol nedeniyle ön plana çıkmıştır.
🔸 Resulullah (sav) hicret emrini alınca Hz. Ebu Bekir'in evine gitmiş; onunla yalnız konuşmak istemiştir.
🔸 Hz. Ebu Bekir, evde olan Esma ile Ayşe'nin sır saklamayı bildiklerini söylemiş; onların yanında o gece hicret etme kararı verdiğini ve yanına yol arkadaşı olarak kendisini seçtiğini bildirmiştir.
(X) 🔍 Cennetle müjdelenen sahabe: Zübeyr bin Avvam
‘ALLAH CENNETTE SANA İKİ KUŞAK VERSİN’
🔸 Yol hazırlıklarına başlayan Esma ve Ayşe, bir miktar azık koyup bir kırbaya su doldurmuşlar; fakat kapların ağızlarını bağlamak için ip bulamamışlardır.
🔸 Bunun üzerine Hz. Ebu Bekir'in önerisi ile Esma belindeki kuşağı çıkarıp ikiye bölmüş ve bir parçası ile azık torbasının diğer parça ile de su kırbasının ağzını bağlamıştır.
🔸 Peygamber Efendimiz (sav), bundan son derece memnun olmuş ve ona şu duayı etmiş; Esma, bunun ardından iki kuşaklı anlamına gelen "Zâtünnitâkayn" olarak anılmıştır:
"Allah bu kuşağının karşılığında cennette sana iki kuşak versin." 🔸 Başka bir rivayette, Resulullah (sav) ile Hz. Ebu Bekir'in üç gün saklandıkları Sevr mağarasına geceleri Esma yemek taşımıştır.
🔸 Üçüncü gün mağarayı terk edip Medine'ye yola çıkacakları esnada azık torbasını bağlayacağı ipi unuttuğunu anlamış; kuşağını ikiye bölerek kapların ağzını bağlamış ve bundan dolayı bu lakapla anılmıştır.
HİCRET’İN ARDINDAN EBU CEHİL KAPISINI ÇALDI
🔸 Esma bint Ebu Bekir, hicret sırasında Allah Resulü (sav) ile Hz. Ebu Bekir'in evden ayrılmasının ardından Ebu Cehil'in de aralarında olduğu Kureyşli bir grubun eve geldiklerini anlatmıştır.
🔸 Ebu Cehil, Esma'ya babasının nerede olduğunu sormuş ; o da "bilmiyorum" yanıtını vermiştir.
🔸 Bunun üzerine Ebu Cehil, Esma'ya bir tokat vurmuş ve bu nedenle küpeleri yere düşmüştür.
(X) 🔍 Müslümanlar neden Mekke'den Medine'ye hicret etmiştir?
MEDİNE’YE HİCRETİ SIRASINDA ABDULLAH DOĞDU
🔸 Peygamber Efendimiz (sav) ile Hz. Ebu Bekir, Medine'ye vardıktan kısa bir süre sonra Mekke'ye adam göndererek iki ailenin de orada kalan üyelerini Medine'ye getirtmişlerdir.
🔸 Hicret sırasında hamile olan Esma, zorlu bir yolculuğun ardından Kuba'ya ulaştıklarında Abdullah bin Zübeyr'i dünyaya getirmiştir.
🔸 Muhacirlerin Medine'de doğan bu ilk çocukları, Müslümanları çok sevindirmiştir.
🔸 Çünkü Yahudiler, Medine'ye hicret eden Müslümanlara büyü yaptıklarını ve bir daha çocuklarının olmayacağını söylemişlerdir.
🔸 Böylece Müslümanların nesillerinin tükeneceği söylentisini yaymışlar; ancak Abdullah bin Zübeyr'in doğması, bu söylentilerin doğru olmadığını kanıtlamıştır.
(X) 🔍 Mescid güvercini Abdullah bin Zübeyr kimdir?
EŞİ ZÜBEYR İLE YERMÜK SAVAŞI’NA KATILDI
🔸 Kaynakların bazılarında Esma bint Ebu Bekir'in, eşi Zübeyr bin Avvam ile birlikte Yermük Savaşı'na katıldığı rivayet edilmiştir.
🔸 Bu savaşta İslam ordusunda kadınların da yer aldığı ve ordunun arka tarafında bir tepe üzerinde mevzilendikleri bilinir.
🔸 Kadınların kılıç kullanarak Yermük Savaşı'na iştirak ettikleri , hatta bu konuda erkeklerle yarıştıkları aktarılmıştır.
(X) 🔍 Yermük Savaşı'nda Müslüman olan Romalı komutan: Cerece