Euzu Besmele Anlamı Ve Okunuşu...
Her hayrın başlangıcı olan Besmele; "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla" anlamına gelir. Adem Peygamber'in ilk öğrendiği ve Efendimizin de çokça tavsiye ettiği "Bismillahirrahmanirrahim" Kur'an'dan bir ayettir. Kur'an'da 113 defa zikredilir. Besmele ile başlanan yani Allah'ın adı anılarak başlanan her iş güzelleşir, bereketlenir. Peki, Euzu besmele nasıl çekilir? Besmelenin anlamı nedir? Besmele ve Euzü Besmelenin Anlamı Nedir? Besmelenin sırları ve faziletleri nedir? Besmele nasıl okunur? Besmele ile ilgili ayet ve hadisler neler? Besmelenin Arapça yazılışı, Türkçe okunuşu ve anlamı nedir? Euzu Besmele Anlamı Ve Okunuşu... İşte besmele hakkında merak edilenler...
Önceki Resimler için Tıklayınız
◾ Kur'an-ı Kerim'de besmele 113 defa tekrarlanır. Fâtiha'da ise sureden sayılan bir ayet olarak kabul edilir. Böylece Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla başlanan sure, diğer tüm surelerden farklı bir özellik sahibidir. Çünkü sure, yine aynı isimlerin tekrarlandığı üçüncü ayetiyle dikkat çekmektedir. Besmele Tevbe Suresi hariç bütün surelerin başlangıcında yer almaktadır.
Okunuşu: "Bismillahirrahmanirrahîm."
Anlamı: "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adı ile.."
◾ Kur'an dilinde Rahmân sıfat-ismi sadece Allah'a mahsustur, başka hiçbir varlık için kullanılmamıştır. Rahmân "en uzak geçmişe doğru bütün yaratılmışlara sonsuz ve sınırsız lutuf, ihsan, rahmet bahşeden" demektir. Rahmân, rahmetiyle muamele ederken buna mazhar olan varlığın hak etmesine, lâyık olmasına bakmaz, bu sıfatın tecellisi yağmur gibi her şeyin üzerine yağar, güneş gibi her şeyi ısıtır ve aydınlatır.
◾ Rahîm ise "çok merhametli, rahmeti bol" demek olup bu sıfatla kullar da nitelenebilir. Allah'ın Rahîm sıfat-ismi O'nun, daha ziyade kullarının gelecekte elde etmek üzere hak ettikleri, lâyık oldukları sınırsız rahmetini, lütuf ve merhametini ifade etmektedir. "Esirgemek" ve "bağışlamak" bu sonsuz, engin ve etkisi çeşitli rahmetin ancak bir parçası, etkilerinin yalnızca bir çeşididir.
◾ "Eûzü billâhi mine'ş-şeytâni'r-racîm", "Taşlanmış, kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım." demektir.
◾ Besmele ile birlikte okunmasına "Euzü billahi mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim" Euzü besmele denilir.
◾ Kur'an-ı Kerim okurken "Euzü Besmele" çekmek sünnettir.
◾ Besmeleyle başlanmayan işte hayır ve bereket olmaz.
◾ Besmelesiz girilen evde huzur olmaz.
◾ Besmeleyle başlayan iş bereketli olur.
◾ Besmele çekilen yerde huzur olur.
◾ Besmele çekende sıkıntı olmaz.
◾ Besmeleyle eve gireni şeytan takip etmez.
◾ Gece yatarken okuyan ani ölümden korunur.
◾ Görünmez kaza beladan korur.
◾ Besmele okuyanın çocuğu huzur içinde uyur.
◾ Bereket verir.
◾ Besmele okuyan zalimin şerrinden korunur.
◾ Besmele okuyan borcunu öder, rızkı bollaşır.
Hz. Âişe"nin rivayet ettiğine göre, Allah Resûlü (sav) şöyle buyurmuştur: "Biriniz yemek yiyeceği zaman "Bismillâh" (Allah"ın adıyla) desin. Eğer yemeğin başında besmele çekmeyi unutursa, "Bismillâhi fî evvelihî ve âhirihî" (Başında da sonunda da Allah"ın adıyla) desin." (Tirmizî, Et"ıme, 47)
***
Câbir b. Abdullah"ın rivayet ettiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: "(Evine girdiğin zaman) besmele çekerek kapını kapa. Çünkü şeytan (besmeleyle) kapanan bir kapıyı açamaz. Besmele çekerek lambanı söndür. Besmele çekerek, (enine koyacağın) bir tahta parçası ile de olsa kabını(n ağzını) ört. Yine besmele çekerek su kabını(n ağzını da) ört." (Ebû Dâvûd, Eşribe, 22)
***
Berâ"dan nakledildiğine göre Hz. Peygamber (sav) yatağına yattığında, "Allâhümme bismike ahyâ ve bismike emût " (Allah"ım! Senin isminle yaşar, senin isminle ölürüm. ) buyurur; uykudan uyandığında da "Elhamdülillâhillezî ahyânâ ba"de mâ emâtenâ ve ileyhi"n-nüşûr " (Canlarımızı aldıktan sonra bizi dirilten Allah"a hamdolsun; diriltmek yalnız ona mahsustur. ) buyururdu. (Müslim, Zikir, 59)
***
İbn Ömer"in naklettiğine göre, cenaze kabre konulurken Hz. Peygamber (sav) şöyle derdi: "Bismillâhi ve alâ milleti Resûlillâh " [(Seni) Allah"ın adıyla ve Resûlullah"ın dini üzere (kabre koyuyoruz). ] (İbn Mâce, Cenâiz, 38)