Arama

Farabi'nin Harfler Kitabı'ndan 20 alıntı

İslam felsefe ve bilim geleneğinin önemli isimlerinden biri olan Farabi; felsefe, mantık, matematik ve siyaset alanlarında derinlemesine çalışmalar gerçekleştirmiştir. Farabi, Aristoteles ve Platon'un eserlerini İslam düşüncesine uyarlayarak yeni bir boyut kazandırmıştır. Harfler Kitabı adındaki eseri de, ismini içindeki makalelerin harflerle isimlendirdiği Aristoteles'in Metafizik'inden almıştır. Harfler Kitabı'nda, metafizik, mantık-dil ilişkisi, toplum ve felsefe ilişkisi gibi çeşitli konular filozofun kendine özgü yaklaşımıyla ele alınmıştır. Farabi'nin Harfler Kitabı'ndan en kıymetli alıntıları sizler için derledik.

📍

Bir şeyin bilinmesi, ister sonlu ister sonsuz olsunlar hepsinin bilinmesi demektir. Nitekim insan anlamının ve bu anlam olması bakımından ona eklenenlerin (bilinmesi), ister sonlu ister sonsuz olsunlar bütün insanların ve insan olanların bilinmesi demektir.

Farabi

📍

İnne harfi, varlıkta ve bir şeye dair bilgide sabitlik, süreklilik, yetkinlik ve sağlamlık anlamına gelir.

Farabi

📍

Meta harfi, zaman içinde meydana gelen bir şeyin, ona örtüşen, belirli ve bilinen bir zamana nispetini ve bu zamanın o şeyin varlığının (iki ucuna) örtüşen (iki ucunu) sorarken kullanılır.

Farabi

📍

Sözün gereği, sorudur. Oysa konuşmanın gereği, başka bir şeydir fakat onun gücü çoğu zaman, bir şey hakkında sormanın gücüdür.

Farabi

📍

Nefsin dışında mahiyetleri bulunan şeylerin ne olduğunu bilmelisin. Böylece makulleri, makullere söylenenleri, onların mahiyetlerinin alındığı şeyleri -ki bunlar, maddeleridir- öğrenirsin.

Farabi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN