Bir rüyanın fethi: İstanbul
Açma, ferahlatma manalarına gelen fetih, İslam'da çok önemli bir kavramı ifade eder. İslam tarihi boyunca fethedilen beldeler medeniyet yolculuğumuzun önemli birer durağı oldular. Pek çok açıdan mamur edilen şehirler huzuru ve güveni temsil ettiler. İslam medeniyeti bu şekilde şehirlerde tezahür etmiş oldu. Lakin bu şehirler arasında İstanbul'un yeri hep baş köşesiydi. Şehirler birer çiçek ise İstanbul daima bir çiçek bahçesi idi. Peki İstanbul'un fethi ne manaya geliyordu? İslam'da fetihten maksat ne idi?
Önceki Resimler için Tıklayınız
◾ Almaktan ziyade açmak manasına gelen fetih, bir şehri, beldeyi özgür kılmak, İslamlaştırmak gibi kavramlarla ifade edildiğinde İslam medeniyetinin gayesi ortaya çıkar.
◾ Müslümanlar tarih boyunca fethettikleri şehirleri İslam ruhu ve düşüncesine uygun olarak açmış, ferahlatmış ve tarih sahnesine çıkartmışlardır.
◾ Peki bunca fetih arasında İstanbul'u simgeleştiren ve bir fetih ruhunun oluşmasını sağlayan altyapı ne idi? Bu suale cevap verdiğimizde meselenin esasını da kavramış oluyoruz.
◾ İstanbul kutsaliyeti bizzat Efendimiz (SAV) tarafından bize bildirilen, stratejik bir şehir olmasının yanında bir dünya görüşünü de ifade eder.
◾ Tarihin belli dönemlerinde Ruslar, Macarlar, Makedonlar, Farisiler, Avarlar, Venedikliler, Cenevizliler, Emeviler ve Abbasiler tarafından kuşatılan şehir sadece Latin istilasında düştü.
◾ Haçlı seferi için İstanbul'u konaklama noktası olarak kullanan Latinlerin şehri ele geçirmesi, tarihte görülen en büyük utanç vesikalarından biridir.
◾ Bu istila aynı zamanda Batılıların Ortodoks Hıristiyanlara karşı olan küçümseyici ve aşağılayıcı bakış açısını da ortaya sermesi bakımından ehemmiyet arz eder.
◾ Avrupalılar aynı mezhepten olmayan din ve kültür kardeşlerine karşı dahi zulüm ile yaklaştılar. Trabzon Rum İmparatorluğu katliamdan kaçan Bizans hanedanı tarafından bu tarihlerde kuruldu.
◾ Haçlı Seferleri için yola çıkan Avrupalı Barbarlar, İstanbul gibi tarihin en görkemli ve sanatsal şehrini kısa süre içerisinde geri dönülemez ölçüde harap ettiler.
◾ 57 yıl süren İstanbul işgali sırasında şehrin yüzyıllar boyunca oluşan ilmi, tarihi, kültürel ve mimari birikimi yerle yeksan edildi. İstanbul'un köklü ve asil aileleri göç etmek durumunda kaldı.
İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet'in emriyle inşa edilen 5 kuruluş