Gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdestiyle namaz kılınır mı?
Gusül, bütün vücudun temiz su ile yıkanması olarak bilinen dini temizlik demektir. Kur'an-ı Kerim'de, "Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)." buyrulur. Peki, gusül abdesti nedir? Gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdestinin farzları nelerdir? Gusül hangi durumlarda alınır? Gusül abdestiyle namaz kılınır mı? Diyanet'te yer alan bilgilere göre, gusül hakkında merak edilenleri derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Gusle besmele ve niyet ile başlamak, Mâlikîler ile Şâfiîlerde niyet farzdır. Hanbelîlere göre ise, niyet guslün sıhhat şartıdır.
Öncelikle elleri ve avret yerini yıkamak,
Bedenin herhangi bir yerinde kir ve pislik varsa onu gidermek,
Gusül abdestinden önce namaz abdesti almak,
Su birikintisi varsa ayakların yıkanmasını sona bırakmak,
Abdestten sonra önce üç defa başa, sonra sağ, sonra sol omuza su dökmek, sonra diğer uzuvları yıkamak, her defasında bedeni iyi ovuşturmak,
Her âzayı üçer defa yıkamak,
Suyun kullanımında aşırı davranmamak,
Avret yerlerini örterek yıkanmak,
Gusül esnasında konuşmamak,
Gusülden sonra çabucak giyinmektir.
Gusül, abdesti de içerdiğinden ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira, Hz. Âişe, Resûl-i Ekrem'in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivayet etmiştir (Tirmizî, Tahâret, 79). Abdullah b. Ömer de "Hangi abdest gusülden daha umumidir ki!" diyerek gusülden sonra abdeste ihtiyaç olmadığını belirtmiştir (Taberânî, el-Mu'cemü'l-Kebir, XII, 371).
Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur'an okumak gibi ibadetleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır.
Ancak gusletmesi gereken bir kimse ihtiyaç hâlinde, herhangi bir namazın geçmesine sebebiyet vermemek kaydıyla, avret mahallinin temizliğini yaptıktan sonra abdest alarak ya da sadece el ve ağzını yıkayarak uyuyabilir, yiyip içebilir ve başka işlerle meşgul olabilir (Buhârî, Gusül, 27; Müslim, Hayız, 21, 22, 24).
Çünkü cünüplük, gusül ve abdest gibi özel bir temizliği gerektirmeyen işlerin yapılmasına engel değildir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23).
Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Bu itibarla zorunlu bir durum olmadıkça insan hemen boy abdesti almalı ve bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.